Twarożek z pomidorami i bazylią
Osoby, które nie wyobrażają sobie śniadania bez mięsa mogą dodać na wierzch twarożku drobno pokrojoną wędlinę – szynkę, baleron, polędwicę, boczek, salami, kiełbasę suchą, kabanosy itp.
Twarożek z pomidorami i bazylią – składniki
250 g chudego twarogu
100 ml gęstego jogurtu naturalnego
1 łyżeczka kwaśnej śmietany
2 średnie pomidory
połowa małej cebuli
2 małe ząbki czosnku
8 dużych listków bazylii
szczypta granulowanego czosnku
szczypta pieprzu ziołowego
szczypta pieprzu cayenne
pieprz czarny
sól
Twarożek z pomidorami i bazylią – sposób przyrządzenia
1. Twaróg rozgniatamy widelcem. Dodajemy jogurt naturalny i kwaśną śmietanę. Dokładnie mieszamy.
Jeżeli chcemy, by twarożek miał gładką konsystencję przypominającą pastę, zamiast widelca należy użyć miksera.
2. Pomidory przekrawamy na pół i usuwamy z nich gniazda nasienne. Miąższ kroimy w kostkę lub w ósemki, jeżeli preferujemy większe kawałki.
3. Cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach, ewentualnie kroimy w bardzo małą kostkę.
4. Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę.
5. Bazylię drobno siekamy.
6. Do twarogu z jogurtem i śmietaną dodajemy cebulę, czosnek i bazylię.
7. Twarożek starannie mieszamy i przyprawiamy do smaku solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem, granulowanym czosnkiem, pieprzem ziołowym i szczyptą pieprzu cayenne dla podkręcenia smaku.
8. Na koniec dodajemy pomidory. Możemy je wmieszać bezpośrednio w twarożek lub jeżeli pokroiliśmy je w ósemki, przyozdobić nimi wierzch dania.