Twarożek z pomidorami i bazylią

 

Osoby, które nie wyobrażają sobie śniadania bez mięsa mogą dodać na wierzch twarożku drobno pokrojoną wędlinę – szynkę, baleron, polędwicę, boczek, salami, kiełbasę suchą, kabanosy itp.

 

Twarożek z pomidorami i bazylią – składniki

 

250 g chudego twarogu

100 ml gęstego jogurtu naturalnego

1 łyżeczka kwaśnej śmietany

2 średnie pomidory

połowa małej cebuli

2 małe ząbki czosnku

8 dużych listków bazylii 

szczypta granulowanego czosnku

szczypta pieprzu ziołowego

szczypta pieprzu cayenne

pieprz czarny

sól

 

Twarożek z pomidorami i bazylią – sposób przyrządzenia

 

1. Twaróg rozgniatamy widelcem. Dodajemy jogurt naturalny i kwaśną śmietanę. Dokładnie mieszamy.

Jeżeli chcemy, by twarożek miał gładką konsystencję przypominającą pastę, zamiast widelca należy użyć miksera.

 

2. Pomidory przekrawamy na pół i usuwamy z nich gniazda nasienne. Miąższ kroimy w kostkę lub w ósemki, jeżeli preferujemy większe kawałki.

 

3. Cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach, ewentualnie kroimy w bardzo małą kostkę.

 

4. Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę.

 

5. Bazylię drobno siekamy.

 

6. Do twarogu z jogurtem i śmietaną dodajemy cebulę, czosnek i bazylię.

 

7. Twarożek starannie mieszamy i przyprawiamy do smaku solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem, granulowanym czosnkiem, pieprzem ziołowym i szczyptą pieprzu cayenne dla podkręcenia smaku.

 

8. Na koniec dodajemy pomidory. Możemy je wmieszać bezpośrednio w twarożek lub jeżeli pokroiliśmy je w ósemki, przyozdobić nimi wierzch dania.