Waniliowe ciasteczka z borówkami

 

Borówki amerykańskie zastąpić można zebranymi samodzielnie w sezonie borówkami czarnymi, pamiętając o ich dokładnym umyciu ze względu na ryzyko zarażenia bąblowicą.

Jeżeli nie dysponujemy ekstraktem waniliowym, dodać możemy aromat waniliowy do ciast lub zupełnie zrezygnować z tego składnika.

 

Waniliowe ciasteczka z borówkami – składniki

 

300 g borówek amerykańskich

400 g mąki pszennej typu 450

200 g cukru białego

20 g cukru z prawdziwą wanilią

250 g masła o zawartości tłuszczu 82%

2 jajka o rozmiarze M

20 ml soku z cytryny

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

3 g proszku do pieczenia

3 g sody oczyszczonej

szczypta mielonego kardamonu

szczypta mielonego imbiru

50 g cukru białego (do posypania)

 

Waniliowe ciasteczka z borówkami – sposób przyrządzenia

 

1. W dużej misce mieszamy składniki suche – mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz szczyptę kardamonu i imbiru.

 

2. Jajka roztrzepujemy widelcem.

 

3. W drugiej misce ubijamy masło, następnie bardzo powoli partiami dodajemy do niego najpierw cukier biały i cukier z prawdziwą wanilią, potem roztrzepane jajka, sok z cytryny i ekstrakt waniliowy.

 

4. Zawartość obu misek łączymy ze sobą, pod koniec dodając borówki amerykańskie, które delikatnie łyżką mieszamy z ciastem. W zależności od odmiany owoce borówki amerykańskiej mogą mieć różne rozmiary. Jeżeli są bardzo duże, można przekroić je na pół.

 

5. Gotowe ciasto odstawiamy do lodówki na 1-2 godziny.

 

6. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 170°C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

 

7. Ciasto nakładamy łyżką do lodów w kilkucentymetrowych odstępach i posypujemy z wierzchu cukrem.

 

8. Ciastka pieczemy przez około 12 minut. Czas pieczenia jest orientacyjny i w dużym stopniu zależy od piekarnika jakim dysponujemy, dlatego piekące się ciastka należy obserwować, by się nie przypaliły.