Waniliowe ciasteczka z borówkami
Borówki amerykańskie zastąpić można zebranymi samodzielnie w sezonie borówkami czarnymi, pamiętając o ich dokładnym umyciu ze względu na ryzyko zarażenia bąblowicą.
Jeżeli nie dysponujemy ekstraktem waniliowym, dodać możemy aromat waniliowy do ciast lub zupełnie zrezygnować z tego składnika.
Waniliowe ciasteczka z borówkami – składniki
300 g borówek amerykańskich
400 g mąki pszennej typu 450
200 g cukru białego
20 g cukru z prawdziwą wanilią
250 g masła o zawartości tłuszczu 82%
2 jajka o rozmiarze M
20 ml soku z cytryny
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 g proszku do pieczenia
3 g sody oczyszczonej
szczypta mielonego kardamonu
szczypta mielonego imbiru
50 g cukru białego (do posypania)
Waniliowe ciasteczka z borówkami – sposób przyrządzenia
1. W dużej misce mieszamy składniki suche – mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz szczyptę kardamonu i imbiru.
2. Jajka roztrzepujemy widelcem.
3. W drugiej misce ubijamy masło, następnie bardzo powoli partiami dodajemy do niego najpierw cukier biały i cukier z prawdziwą wanilią, potem roztrzepane jajka, sok z cytryny i ekstrakt waniliowy.
4. Zawartość obu misek łączymy ze sobą, pod koniec dodając borówki amerykańskie, które delikatnie łyżką mieszamy z ciastem. W zależności od odmiany owoce borówki amerykańskiej mogą mieć różne rozmiary. Jeżeli są bardzo duże, można przekroić je na pół.
5. Gotowe ciasto odstawiamy do lodówki na 1-2 godziny.
6. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 170°C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
7. Ciasto nakładamy łyżką do lodów w kilkucentymetrowych odstępach i posypujemy z wierzchu cukrem.
8. Ciastka pieczemy przez około 12 minut. Czas pieczenia jest orientacyjny i w dużym stopniu zależy od piekarnika jakim dysponujemy, dlatego piekące się ciastka należy obserwować, by się nie przypaliły.