Mizeria na dwa sposoby
Mizeria jest częstym gościem na polskich stołach. Tę niezwykle lubianą sałatkę z ogórków spotkać można w wielu różnych wersjach – począwszy od najprostszej składającej się tylko z ogórków i śmietany, po bardziej urozmaicone wersje z ziołami i innymi dodatkami, np. sokiem z cytryny, octem winnym, cebulą, rzodkiewkami, a nawet z pomidorami.
Mizeria z dodatkiem jogurtu – składniki
500 g ogórków
150 ml śmietany 22%
100 ml gęstego jogurtu
3 łyżeczki posiekanego koperku
2 łyżeczki soku z cytryny lub octu jabłkowego
1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
szczypta granulowanego czosnku (opcjonalnie)
czarny pieprz
sól
Mizeria z dodatkiem jogurtu – sposób przyrządzenia
1. Ogórki bardzo dokładnie myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plasterki.
2. Pokrojone ogórki przekładamy na sito, delikatnie solimy i odstawiamy na kilka minut, by puściły sok.
3. Śmietanę mieszamy z jogurtem, posiekanym koperkiem, sokiem z cytryny lub octem jabłkowym i opcjonalnie z cukrem i szczyptą granulowanego czosnku. Doprawiamy do smaku świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
4. Odsączone ogórki przekładamy do miski, zalewamy sosem i ewentualnie ponownie dosmaczamy solą i pieprzem.
Mizeria z dodatkiem rzodkiewki i cebuli – składniki
400 g ogórków
3 rzodkiewki
1/2 małej czerwonej lub białej cebuli
200 ml śmietany 18%
2 łyżeczki posiekanego koperku
pół łyżeczki posiekanej mięty
1 łyżeczka octu winnego
czarny pieprz
sól
Mizeria z dodatkiem rzodkiewki i cebuli – sposób przyrządzenia
1. Ogórki myjemy i jeżeli nie pochodzą z pewnego źródła, obieramy ze skórki. Następnie kroimy je w cienkie plasterki.
2. Rzodkiewki myjemy i kroimy w plasterki lub półplasterki. Możemy także pokroić je w małą kostkę lub zetrzeć na tarce.
3. Cebulę drobno siekamy.
4. Przygotowujemy sos – śmietanę mieszamy z koperkiem, miętą i octem winnym. Doprawiamy solą i pieprzem
5. Do miski przekładamy pokrojone ogórki, rzodkiewki i cebulę. Dodajemy sos i dokładnie mieszamy.