Mizeria na dwa sposoby

 

Mizeria jest częstym gościem na polskich stołach. Tę niezwykle lubianą sałatkę z ogórków spotkać można w wielu różnych wersjach – począwszy od najprostszej składającej się tylko z ogórków i śmietany, po bardziej urozmaicone wersje z ziołami i innymi dodatkami, np. sokiem z cytryny, octem winnym, cebulą, rzodkiewkami, a nawet z pomidorami.

 

Mizeria z dodatkiem jogurtu – składniki

 

500 g ogórków

150 ml śmietany 22%

100 ml gęstego jogurtu

3 łyżeczki posiekanego koperku

2 łyżeczki soku z cytryny lub octu jabłkowego

1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)

szczypta granulowanego czosnku (opcjonalnie)

czarny pieprz

sól

 

Mizeria z dodatkiem jogurtu – sposób przyrządzenia

 

1. Ogórki bardzo dokładnie myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plasterki.

 

2. Pokrojone ogórki przekładamy na sito, delikatnie solimy i odstawiamy na kilka minut, by puściły sok.

 

3. Śmietanę mieszamy z jogurtem, posiekanym koperkiem, sokiem z cytryny lub octem jabłkowym i opcjonalnie z cukrem i szczyptą granulowanego czosnku. Doprawiamy do smaku świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

 

4. Odsączone ogórki przekładamy do miski, zalewamy sosem i ewentualnie ponownie dosmaczamy solą i pieprzem.

 

Mizeria z dodatkiem rzodkiewki i cebuli – składniki

 

400 g ogórków

3 rzodkiewki

1/2 małej czerwonej lub białej cebuli

200 ml śmietany 18%

2 łyżeczki posiekanego koperku

pół łyżeczki posiekanej mięty

1 łyżeczka octu winnego

czarny pieprz

sól

 

Mizeria z dodatkiem rzodkiewki i cebuli – sposób przyrządzenia

 

1. Ogórki myjemy i jeżeli nie pochodzą z pewnego źródła, obieramy ze skórki. Następnie kroimy je w cienkie plasterki.

 

2. Rzodkiewki myjemy i kroimy w plasterki lub półplasterki. Możemy także pokroić je w małą kostkę lub zetrzeć na tarce.

 

3. Cebulę drobno siekamy.

 

4. Przygotowujemy sos – śmietanę mieszamy z koperkiem, miętą i octem winnym. Doprawiamy solą i pieprzem

 

5. Do miski przekładamy pokrojone ogórki, rzodkiewki i cebulę. Dodajemy sos i dokładnie mieszamy.