Serniczki z patelni z sosem truskawkowo-malinowym

 

Serniczki serwować można na śniadanie lub podwieczorek. Można poczęstować nimi także niezapowiedzianych gości, jeśli nie mamy innego deseru do podania.

Sos do serniczków przyrządzić można z dowolnych owoców, które mamy pod ręką. W przypadku użycia jabłek, gruszek lub bananów, warto je wcześniej rozgotować z odrobiną wody.

Zamiast sosu do serniczków podać możemy również ulubioną konfiturę lub dżem.

 

Serniczki z patelni z sosem truskawkowo-malinowym – składniki

 

Serniczki

 

1 kg twarogu na sernik w wiaderku

100 g mąki pszennej

50 g kaszy manny

50 g cukru pudru

30 g cukru waniliowego

2 duże jajka

szczypta cynamonu i kardamonu (opcjonalnie)

mąka pszenna lub kokosowa (do obtoczenia)

olej rzepakowy

 

Sos truskawkowo-malinowy

 

200 g świeżych lub mrożonych truskawek

200 g świeżych lub mrożonych malin

50 g cukru pudru

sok z połowy cytryny

 

Serniczki z patelni z sosem truskawkowo-malinowym – sposób przyrządzenia

 

1. Twaróg przełóż do wysokiego naczynia. Dodaj mąkę pszenną, kaszę mannę, cukier puder, cukier waniliowy, jajka oraz opcjonalnie szczyptę cynamonu i kardamonu. Całość zmiksuj na gładką masę.

 

2. Mąkę pszenną lub kokosową wysyp na duży, płaski talerz.

 

3. Z powstałej masy serowej uformuj nieduże placki. Każdy dokładnie obtocz w mące.

 

4. Na dużej patelni rozgrzej olej rzepakowy.

 

5. Serniczki smaż partiami, po 3-4 sztuki, przez około 2 minuty z każdej strony.

Czas smażenia trudno precyzyjnie określić. Zależy on od wielkości i grubości placków oraz od temperatury tłuszczu, na którym się smażą. Kiedy serniczki zarumienią się z obu stron, można uznać, że są gotowe.

 

6. Przygotuj sos – owoce zmiksuj na gładko z cukrem pudrem i sokiem z cytryny.

Sos możesz przetrzeć przez sito, by pozbyć się niewielkich pestek obecnych w malinach i uzyskać idealnie gładką konsystencję.

Sos truskawkowo-malinowy smakuje zarówno na zimno, jak i na ciepło.