Chili con carne – krok po kroku
Chili con carne to jednogarnkowe danie, które w tłumaczeniu z języka hiszpańskiego oznacza po prostu paprykę chili z mięsem. Jest ono oficjalną potrawą amerykańskiego stanu Texas. Używanym w nim mięsem jest zazwyczaj wołowina, jednak w zależności od osobistych preferencji skorzystać można także z innych rodzajów mięs, np. wieprzowiny, która czyni to danie nieco delikatniejszym w smaku.
Chili con carne – składniki
50 dag mielonej wołowiny lub łopatki wieprzowej
50 dag pomidorów krojonych z puszki
1 duża słodka czerwona papryka
30 dag czerwonej fasoli z puszki
30 dag kukurydzy z puszki
2 średnie żółte cebule
2 duże ząbki czosnku
200 ml bulionu wołowego
2 łyżki oliwy z oliwek
1 – 2 łyżeczki papryki chili mielonej
1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
pół łyżeczki kminu rzymskiego mielonego
pół łyżeczki mielonej kolendry
pół łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
sól
Chili con carne – sposób przyrządzenia
1. Cebule pokrój w bardzo drobną kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę, drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Czerwoną paprykę pokrój w małą kostkę.
2. Na rozgrzaną głęboką patelnię lub do garnka z szerokim dnem wlej oliwę z oliwek. Dodaj cebulę i czerwoną paprykę. Podsmażaj przez chwilę, aż delikatnie zmiękną.
3. Dodaj mięso mielone i smaż przez około pięć minut na średnim ogniu stale mieszając.
4. Dodaj drobno pokrojone pomidory z puszki i czosnek. Dokładnie wymieszaj. W sezonie skorzystać możesz ze świeżych pomidorów, zamiast puszkowanych. Jeżeli pomidory są bardzo kwaśne możesz dodać łyżeczkę cukru.
5. Dodaj bulion wołowy. Ilość bulionu można nieco zmniejszyć lub zwiększyć w zależności od tego, jak gęste chcemy chili con carne.
6. Dodaj mieloną paprykę chili, mieloną paprykę słodką, mielony kmin rzymski, mieloną kolendrę i mielony pieprz czarny. Paprykę chili dodawaj stopniowo kontrolując ostrość dania.
7. Zagotuj chili con carne. Następnie zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem od czasu do czasu mieszając przez około 30-50 minut, aż płyn nieco się zredukuje i danie stanie się bardziej gęste.
8. Dodaj kukurydzę i czerwoną fasolę i gotuj jeszcze przez około pięć minut.
9. Dopraw solą do smaku. Jej dodanie może okazać się zbędne, jeżeli bulion wołowy, którego użyliśmy był już słony.
10. Chili con carne podawać można z ryżem i kleksem gęstej kwaśnej śmietany, z chipsami z tortilli, z frytkami i startym żółtym serem, z ziemniakami pieczonymi w mundurkach i z chlebem.