Zupa brokułowa z imbirem i czosnkiem
Prezentowana poniżej zupa brokułowa z imbirem i czosnkiem oprócz ciekawego aromatu i interesujących walorów smakowych posiada także liczne właściwości zdrowotne. Brokuły są źródłem sulforafanu, który działa przeciwnowotworowo. Imbir stymuluje odporność, łagodzi objawy przeziębienia, wpływa pozytywnie na układ krążenia. Czosnek i cebula nazywane naturalnymi antybiotykami mają silne działanie bakteriobójcze. Ziemniaki zawierają jeden z najważniejszych dla organizmu makroelementów – potas, który pomaga regulować ciśnienie krwi.
Zupa brokułowa z imbirem i czosnkiem – składniki
0.6 kg świeżych lub mrożonych brokułów
2 średniej wielkości ziemniaki
1 duża cebula
3 duże ząbki czosnku
1 kawałek świeżego imbiru (ewentualnie 1 płaska łyżka mielonego)
3 łyżki oliwy z oliwek
1.5 litra bulionu lub wody
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżka marynowanych papryczek jalapeno (opcjonalnie)
sól
świeżo zmielony pieprz
starta gałka muszkatołowa
Zupa brokułowa z imbirem i czosnkiem – sposób przyrządzenia
1. Kłącze imbiru obierz ze skórki za pomocą łyżeczki lub obieraczki. Obrane zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Do zupy potrzeba około łyżki startego imbiru.
2. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę, ewentualnie poszatkuj.
3. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
4. Ziemniaki obierz i pokrój w małą kostkę.
5. Z brokuła usuń liście i twardą część łodygi i podziel go na mniejsze różyczki.
6. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj imbir, czosnek, cebulę i ziemniaki. Smaż na wolnym ogniu nie przestając mieszać przez około dwie minuty.
7. Zawartość patelni przełóż do garnka. Dodaj brokuły i zalej bulionem lub wodą.
8. Zupę wstępnie posól i gotuj przez około kwadrans. Jeżeli chcesz, pod koniec gotowania dodaj papryczki jalapeno.
9. Ugotowaną zupę dokładnie zmiksuj. Dopraw solą, odrobiną gałki muszkatołowej i obficie czarnym pieprzem.
10. Na końcu dodaj zahartowaną w niewielkiej ilości zupy śmietanę.