Zupa brokułowa z imbirem i czosnkiem

 

Prezentowana poniżej zupa brokułowa z imbirem i czosnkiem oprócz ciekawego aromatu i interesujących walorów smakowych posiada także liczne właściwości zdrowotne. Brokuły są źródłem sulforafanu, który działa przeciwnowotworowo. Imbir stymuluje odporność, łagodzi objawy przeziębienia, wpływa pozytywnie na układ krążenia. Czosnek i cebula nazywane naturalnymi antybiotykami mają silne działanie bakteriobójcze. Ziemniaki zawierają jeden z najważniejszych dla organizmu makroelementów – potas, który pomaga regulować ciśnienie krwi.

 

Zupa brokułowa z imbirem i czosnkiem – składniki

 

0.6 kg świeżych lub mrożonych brokułów

2 średniej wielkości ziemniaki

1 duża cebula

3 duże ząbki czosnku

1 kawałek świeżego imbiru (ewentualnie 1 płaska łyżka mielonego)

3 łyżki oliwy z oliwek

1.5 litra bulionu lub wody

2 łyżki kwaśnej śmietany

1 łyżka marynowanych papryczek jalapeno (opcjonalnie)

sól

świeżo zmielony pieprz

starta gałka muszkatołowa

 

Zupa brokułowa z imbirem i czosnkiem – sposób przyrządzenia

 

1. Kłącze imbiru obierz ze skórki za pomocą łyżeczki lub obieraczki. Obrane zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Do zupy potrzeba około łyżki startego imbiru.

 

2. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę, ewentualnie poszatkuj.

 

3. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.

 

4. Ziemniaki obierz i pokrój w małą kostkę.

 

5.  Z brokuła usuń liście i twardą część łodygi i podziel go na mniejsze różyczki.

 

6. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj imbir, czosnek, cebulę i ziemniaki. Smaż na wolnym ogniu nie przestając mieszać przez około dwie minuty.

 

7. Zawartość patelni przełóż do garnka. Dodaj brokuły i zalej bulionem lub wodą.

 

8. Zupę wstępnie posól i gotuj przez około kwadrans. Jeżeli chcesz, pod koniec gotowania dodaj papryczki jalapeno.

 

9. Ugotowaną zupę dokładnie zmiksuj. Dopraw solą, odrobiną gałki muszkatołowej i obficie czarnym pieprzem.

 

10. Na końcu dodaj zahartowaną w niewielkiej ilości zupy śmietanę.