Ciastka czekoladowe z cytrynową nutą
Dodatek ekstraktu cytrynowego i skórki z cytryny powoduje, że ciastka nabierają niezwykłej świeżości. Jeśli jednak nie dysponujesz tym ekstraktem lub niezbyt lubisz aromat i smak cytryn, możesz dodać inny, np. pomarańczowy, migdałowy, waniliowy lub całkowicie zrezygnować z jego użycia.
Wybór rodzaju pastylek czekoladowych (lub czekolady) zależy od twoich osobistych preferencji. Możesz użyć zarówno mleczne, gorzkie, jak i z białej czekolady.
Ciastka czekoladowe z cytrynową nutą – składniki
250 g mąki pszennej typu 450
225 g masła
300 g cukru trzcinowego
30 g cukru pudru
40 g kakao
15 dag czekoladowych pastylek lub czekolady
10 ml ekstraktu cytrynowego
2 jajka o rozmiarze M
5 g sody oczyszczonej
spora szczypta soli
odrobina startej skórki z cytryny
Ciastka czekoladowe z cytrynową nutą – sposób przyrządzenia
1. Mąkę pszenną i kakao przesiej przez sito. Dodaj sodę oczyszczoną i sporą szczyptę soli. Wymieszaj.
2. Schłodzone masło pokrój w grubą kostkę. Dodaj cukier trzcinowy i cukier puder. Utrzyj mikserem na gładką masę.
3. Do masła utartego z cukrem dodaj po jednym jajku.
4. Kiedy masa będzie miała już jednolitą konsystencję, dodaj ekstrakt cytrynowy.
5. Do powstałej masy wsyp partiami, nie przestając miksować, mieszaninę mąki, kakao, sody i soli.
6. Pod koniec miksowania dodaj odrobinę startej skórki z cytryny.
7. Kiedy ciasto jest już gotowe, wmieszaj w nie ręcznie przy pomocy łyżki pastylki czekoladowe lub pokrojoną na małe kawałeczki czekoladę.
8. Rozgrzej piekarnik do temperatury 175°C.
9. Z masy przy pomocy gałkownicy do lodów uformuj małe kulki. Układaj je na blasze lub blachach wyłożonych papierem do pieczenia, pamiętając o zachowaniu kilkucentymetrowych odstępów między nimi.
10. Ciastka piecz przez około 10-13 minut.
Czas pieczenia trudno jest precyzyjnie określić. Zależy on od rodzaju piekarnika i wielkości ciastek.