Ciastka czekoladowe z cytrynową nutą

 

Dodatek ekstraktu cytrynowego i skórki z cytryny powoduje, że ciastka nabierają niezwykłej świeżości. Jeśli jednak nie dysponujesz tym ekstraktem lub niezbyt lubisz aromat i smak cytryn, możesz dodać inny, np. pomarańczowy, migdałowy, waniliowy lub całkowicie zrezygnować z jego użycia.

Wybór rodzaju pastylek czekoladowych (lub czekolady) zależy od twoich osobistych preferencji. Możesz użyć zarówno mleczne, gorzkie, jak i z białej czekolady. 

 

Ciastka czekoladowe z cytrynową nutą – składniki

 

250 g mąki pszennej typu 450

225 g masła

300 g cukru trzcinowego

30 g cukru pudru

40 g kakao

15 dag czekoladowych pastylek lub czekolady

10 ml ekstraktu cytrynowego

2 jajka o rozmiarze M

5 g sody oczyszczonej

spora szczypta soli

odrobina startej skórki z cytryny

 

Ciastka czekoladowe z cytrynową nutą – sposób przyrządzenia

 

1. Mąkę pszenną i kakao przesiej przez sito. Dodaj sodę oczyszczoną i sporą szczyptę soli. Wymieszaj.

 

2. Schłodzone masło pokrój w grubą kostkę. Dodaj cukier trzcinowy i cukier puder. Utrzyj mikserem na gładką masę.

 

3. Do masła utartego z cukrem dodaj po jednym jajku. 

 

4. Kiedy masa będzie miała już jednolitą konsystencję, dodaj ekstrakt cytrynowy.

 

5. Do powstałej masy wsyp partiami, nie przestając miksować, mieszaninę mąki, kakao, sody i soli.

 

6. Pod koniec miksowania dodaj odrobinę startej skórki z cytryny.

 

7. Kiedy ciasto jest już gotowe, wmieszaj w nie ręcznie przy pomocy łyżki pastylki czekoladowe lub pokrojoną na małe kawałeczki czekoladę.  

 

8. Rozgrzej piekarnik do temperatury 175°C.

 

9. Z masy przy pomocy gałkownicy do lodów uformuj małe kulki. Układaj je na blasze lub blachach wyłożonych papierem do pieczenia, pamiętając o zachowaniu kilkucentymetrowych odstępów między nimi.

 

10. Ciastka piecz przez około 10-13 minut.

Czas pieczenia trudno jest precyzyjnie określić. Zależy on od rodzaju piekarnika i wielkości ciastek.