Waniliowy krem z sosem truskawkowym
Jeżeli nie mamy pod ręką świeżych truskawek, sos przygotować możemy wykorzystując inne dostępne owoce, np. maliny, jeżyny, jagody, porzeczki. Można też zamiast sosu do deseru dodać łyżkę ulubionego dżemu, konfitury lub powideł.
Waniliowy krem z sosem truskawkowym – składniki
Waniliowy krem
200 ml mleka 3.2%
200 ml śmietanki 30%
50 g cukru pudru
25 g cukru waniliowego
1 łyżka żelatyny spożywczej
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Sos truskawkowy
150 g truskawek
75 g cukru pudru
Dekoracja
kilka truskawek
kilka borówek amerykańskich
Waniliowy krem z sosem truskawkowym – sposób przyrządzenia
1. Schłodzoną wcześniej śmietankę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania powoli partiami dodaj cukier puder i cukier waniliowy.
2. Do niewielkiego garnka wlej zimne mleko. Dodaj żelatynę. Pozostaw na chwilę, by napęczniała. Następnie mleko z żelatyną podgrzej na bardzo małym ogniu, cały czas mieszając. Nie dopuść jednak, by płyn się zagotował. Kiedy żelatyna całkowicie się rozpuści, dodaj ekstrakt waniliowy. Zdejmij garnek z ognia i odstaw do przestudzenia.
Konsystencja deseru zależy od ilości żelatyny. Jeżeli będzie jej zbyt dużo, deser przypominać może bardziej galaretkę niż krem. Jeśli jednak żelatyny dodamy zbyt mało, krem może nie udźwignąć ciężaru sosu truskawkowego.
3. Kiedy mleko z żelatyną i ekstraktem waniliowym jest już lekko przestudzone, wlej je cienką strużką do ubitej śmietany, cały czas miksując na wolnych obrotach.
4. Powstałą masę przelej do pucharków. Pucharki z kremem wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.
5. Przygotuj sos truskawkowy – truskawki połącz z cukrem pudrem i zmiksuj na gładko.
6. Przed podaniem na stół krem polej sosem truskawkowym i udekoruj owocami.