Knedle ziemniaczane z truskawkami i sosem waniliowym
Knedle przyrządzić można zarówno ze świeżymi truskawkami, jak i z mrożonymi. W przypadku użycia tych drugich należy je najpierw delikatnie rozmrozić, tak by nie straciły swojego kształtu, ale jednocześnie były na tyle miękkie, że zdążą się w ciągu kilku minut w wodzie ugotować.
Sos waniliowy to tylko jeden z możliwych dodatków. Równie dobrze sprawdzi się słodka śmietanka lub stopione masło z dodatkiem delikatnie przyrumienionej bułki tartej.
Knedle ziemniaczane z truskawkami i sosem waniliowym – składniki
Knedle
1 kg ugotowanych ziemniaków
800 g truskawek
500 g mąki pszennej typu 550
100 g skrobi ziemniaczanej
20 g cukru pudru
1 łyżeczka soku pomarańczowego
3 jajka
sól
Sos waniliowy
200 ml śmietanki 30%
200 ml mleka 3,2%
5 średnich żółtek
80 g cukru pudru
20 g cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
1 laska wanilii
Dekoracja
cukier puder
kilka truskawek
Knedle ziemniaczane z truskawkami i sosem waniliowym – sposób przyrządzenia
1. Ziemniaki po ugotowaniu pozostaw na co najmniej pół godziny, by odparowały i ostygły, a następnie przeciśnij je przez praskę.
2. Truskawki umyj i pokrój w zależności od ich wielkości na połówki lub ćwiartki. Dodaj cukier puder i sok pomarańczowy. Starannie wymieszaj.
3. Do ziemniaków dodaj mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną, jajka oraz szczyptę soli. Rękoma wyrób ciasto i nadaj mu kształt wałka.
Gdyby ciasto podczas wyrabiania bardzo się kleiło, dodaj jeszcze trochę mąki pszennej.
4. Ciasto podziel nożem na mniejsze kawałki. Każdy kawałek rozpłaszcz w dłoni, napełnij farszem truskawkowym i uformuj w małą kulkę.
5. Knedle gotuj partiami w osolonym wrzątku przez około 4-5 minut licząc od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię wody.
6. Przygotuj sos waniliowy.
Do garnka wlej śmietankę i mleko.
Laskę wanilii przekrój na pół i przy pomocy noża wyjmij ziarenka.
Ziarenka wraz z przekrojoną laską wanilii dodaj do garnka ze śmietanką i mlekiem. Zagotuj na małym ogniu.
Żółtka połącz z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Utrzyj mikserem na puszystą masę.
Kiedy mleko ze śmietanką zaczną się gotować, zdejmij je z ognia i wyjmij laskę wanilii. Następnie bardzo powoli, cienkim strumieniem wlej płyn do naczynia z ubitymi żółtkami, nie przestając mieszać.
Całość ponownie zagotuj na małym ogniu, stale mieszając. Sos jest gotowy, kiedy zacznie gęstnieć.
Na koniec przecedź sos przez sito.
Sos waniliowy serwować można na ciepło lub przed podaniem schłodzić go w lodówce.
7. Knedle podawaj z sosem, oprószone cukrem pudrem i udekorowane świeżymi truskawkami.