Waniliowy sernik na spodzie z herbatników

 

To, czy sernik się uda w dużym stopniu zależy od jakości sera użytego do jego przyrządzenia. Najlepiej, by twaróg był tłusty lub półtłusty. Powinien być także co najmniej kilkukrotnie zmielony.

Nie każdy z nas dysponuje jednak czasem, ochotą lub sprzętem, by zrobić to samodzielnie. W tej sytuacji z pomocą przychodzą producenci wyrobów mleczarskich. W ich ofercie znaleźć możemy twarogi sernikowe w kubełkach, które zostały już zmielone i dzięki temu znacznie ułatwiają i skracają proces przygotowania ciasta.

Niestety twaróg twarogowi nierówny i czasami oprócz sera w składzie takiego produktu znajdują się różne dodatki, np. mleko w proszku, cukier lub jego zamienniki, zagęszczacze, sztuczne aromaty, barwniki czy żelatyna. Dlatego kupując kubełek z twarogiem należy bezwzględnie zwrócić uwagę na opis na opakowaniu. Im prostszy i krótszy skład, tym lepiej.

 

Waniliowy sernik na spodzie z herbatników – składniki

 

Masa serowa

1 kg twarogu z kubełka

10 jajek o rozmiarze M

250 g cukru białego

200 g margaryny

2 laski wanilii

 

Spód

400 g herbatników pełnoziarnistych

200 g margaryny

 

Waniliowy sernik na spodzie z herbatników – sposób przyrządzania

 

1. Najpierw przygotuj spód. W tym celu tortownicę o średnicy co najmniej 26 cm wyłóż papierem do pieczenia.

 

2. Herbatniki pełnoziarniste pokrusz jak najdrobniej za pomocą malaksera lub wałka do ciasta. 

 

3. Roztop margarynę i połącz ją z rozdrobnionymi ciasteczkami. Całość dokładnie wymieszaj, a następnie przełóż do tortownicy i starannie wyrównaj powierzchnię. Tortownicę wstaw do lodówki na 30 minut.

 

4. Teraz czas na masę serową. Oddziel białka od żółtek uważając, by do tych pierwszych nie dostała się nawet odrobina żółtka.

 

5. Ubij białka na sztywno dodając do nich szczyptę soli. Zwróć uwagę, by miska, której będziesz używać do ubijania była czysta i na jej ściankach nie znalazł się żaden tłuszcz. W przeciwnym wypadku białka mogą się nie ubić.

 

6. Żółtka połącz z cukrem i za pomocą miksera ukręć puszysty i jasny kogel-mogel.

 

7. Do kogla-mogla dodawaj partiami twaróg. Następnie dodaj pokrojoną w dużą kostkę margarynę.

 

8. Teraz najważniejszy etap – miksowanie masy do momentu, aż konsystencją będzie przypominać mus. Trwa to nawet kilkanaście minut, dlatego jeżeli posiadasz robota z misą obrotową to koniecznie z niego skorzystaj. Masa jest gotowa, kiedy nie jest w niej wyczuwalna nawet grudka sera.

 

9. Rozetnij wzdłuż laski wanilii, zeskrob nasionka i pod koniec miksowania dodaj do masy serowej.

 

10. Następnie powoli i delikatnie wmieszaj w masę pianę z białek.

 

11. Piekarnik rozgrzej do temperatury 170°C.

 

12. Masę serową przełóż do tortownicy. Sernik piecz przez około godzinę. Jest to czas orientacyjny. W zależności od piekarnika może być on dłuższy lub krótszy, powinieneś więc dokładnie obserwować ciasto podczas pieczenia.

Aby zmniejszyć ryzyko popękania ciasta możesz obok sernika ustawić naczynie z wodą, która podczas pieczenia będzie parować.

 

13. Sernik po upieczeniu pozostaw w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami do całkowitego wystygnięcia.