Warzywne klopsiki
Z wyjątkiem ciecierzycy, pozostały zestaw warzyw użytych do przyrządzenia klopsików można zmieniać według własnego uznania, modyfikując przepis w ten sposób, by dostosować go do własnych preferencji smakowych lub zawartości lodówki.
Przygotowanie klopsików można sobie ułatwić korzystając z cieciorki w puszce, zamiast samemu ją gotować, co jest procesem dość długotrwałym.
Planując zakup puszkowanej cieciorki warto wiedzieć, że 40 dag suchych ziaren odpowiada mniej więcej 90 dag namoczonej, ugotowanej i gotowej do spożycia ciecierzycy.
Warzywne klopsiki – składniki
40 dag suchej ciecierzycy
30 dag zielonej cukinii
1 mała cebula
pół dużej marchewki
1/4 żółtej papryki
1/4 zielonej papryki
1/4 czerwonej papryki
2 ząbki czosnku
1 jajko o rozmiarze L
mąka pszenna
olej rzepakowy
1 łyżeczka kurkumy
szczypta pieprzu cayenne
mielony czarny pieprz
sól
Warzywne klopsiki – sposób przyrządzenia
1. Ciecierzycę przebieramy i przepłukujemy. Następnie zalewamy ją zimną wodą i pozostawiamy do namoczenia na co najmniej 12 godzin.
Namoczoną ciecierzycę odsączamy, zalewamy dużą ilością świeżej wody (tak by woda sięgała kilka centymetrów powyżej poziomu ziaren) i zagotowujemy.
Ciecierzycę gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez około 80-90 minut, aż stanie się miękka. Nie powinna jednak być rozgotowana, gdyż wpłynie to niekorzystnie na konsystencję klopsików.
Pod koniec gotowania cieciorkę delikatnie solimy.
Ugotowaną ciecierzycę starannie odsączamy i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
2. Do przestudzonej już ciecierzycy dodajemy 2 łyżki oleju rzepakowego i kurkumę. Całość miksujemy na gładką, jednolitą masę.
3. Cukinię wraz ze skórką ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy na sito, solimy i mieszamy. Pozostawiamy na kwadrans, by puściła sok. Następnie odciskamy z nadmiaru wody.
4. Cebulę drobno siekamy.
5. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach.
6. Papryki kroimy w bardzo drobną kostkę.
7. Na patelni rozgrzewamy olej.
Dodajemy cebulę i chwilę ją podsmażamy.
Następnie dodajemy cukinię, paprykę i marchew. Podsmażamy przez 2-3 minuty, cały czas mieszając.
Pod koniec dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę.
Patelnię ściągamy z ognia i pozostawiamy warzywa do ostygnięcia.
8. Do przestudzonych warzyw dodajemy zmiksowaną ciecierzycę i jajko.
Doprawiamy pieprzem cayenne, czarnym pieprzem i solą. Możemy dodać też inne przyprawy, także świeże, np. natkę pietruszki.
Całość starannie mieszamy.
9. Do powstałej masy dodajemy mąkę pszenną.
Ilość użytej mąki zależy od konsystencji masy, dlatego mąkę dodajemy partiami kontrolując lepkość masy.
Zamiast mąki pszennej, użyć możemy jej zamiennika, np. zmielonych na proszek płatków owianych.
10. Z powstałej masy dłońmi uprzednio zamoczonymi w zimnej wodzie formujemy małe klopsiki i przekładamy je do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Klopsiki możemy przed pieczeniem krótko podsmażyć na patelni, ale etap ten można pominąć.
11. Klopsiki pieczemy w temperaturze 180°C przez około pół godziny. Czas pieczenia jest orientacyjny i zależy od wielkości klopsików i rodzaju piekarnika.
W trakcie pieczenia klopsiki możemy delikatnie przemieszać, aby równomiernie się upiekły.
12. Warzywne klopsiki podajemy z ulubionymi zimnymi sosami.