Pikantna zupa z soczewicy i pieczonego czosnku

 

Czerwona soczewica w odróżnieniu od wielu innych roślin strączkowych przed gotowaniem nie wymaga wcześniejszego moczenia. Jest bogatym źródłem białka, zawiera także wiele innych substancji odżywczych, m.in. kwas foliowy, witaminę B1, witaminę B6, potas, magnez, żelazo. 

 

Pikantna zupa z soczewicy i pieczonego czosnku – składniki

 

100 g czerwonej soczewicy

2 główki czosnku

1 duży ziemniak

1 mała marchew

1 mała cebula

1 l bulionu warzywnego lub rosołu

4 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżeczka pieprzu cayenne

2 łyżeczki mielonej kurkumy

pół łyżeczki kminu rzymskiego

czarny pieprz

sól

 

Pikantna zupa z soczewicy i pieczonego czosnku – sposób przyrządzenia

 

1. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C.

 

2. Nożem ścinamy górę główek czosnku, tak by ukazały się wszystkie ząbki. Główki czosnku przekładamy na folię aluminiową, każdą na osobny arkusz.

 

3. Czosnek skrapiamy oliwą z oliwek (pół łyżki na główkę) i delikatnie solimy. 

 

4. Folię z czosnkiem starannie zawijamy i wkładamy do piekarnika. Czosnek pieczemy przez około 40 minut.

 

5. Po upieczeniu folię z czosnkiem rozwijamy i zostawiamy do ostygnięcia na kilka minut. Gdy przestygnie, wyciskamy czosnek z łupin.

 

6. Ziemniaka i marchew myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Cebulę drobno siekamy.

 

7. W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek i szklimy na niej cebulę.

 

8. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy ziemniaka i marchew i smażymy przez około 2 minuty stale mieszając.

 

9. Do podsmażonych warzyw dodajemy czerwoną soczewicę, zalewamy bulionem warzywnym lub rosołem i zagotowujemy.

 

10. Zupę gotujemy około 20 minut. W połowie gotowania dodajemy upieczony czosnek i przyprawy (pieprz cayenne, kurkumę, kmin rzymski, szczyptę soli i mielonego czarnego pieprzu).

Pieprzu cayenne można na początek dodać tylko połowę, jeżeli boimy się, że zupa będzie dla nas zbyt ostra. Ci, którzy lubią ostrzejsze smaki mogą dać go więcej.

 

11. Po ugotowaniu zupę dokładnie miksujemy na gładko i dosmaczamy solą i czarnym pieprzem.

 

12. Zupa smakuje najlepiej gorąca. Można udekorować ją kleksem śmietany lub gęstego jogurtu oraz posypać pieprzem cayenne.