Sałatka Caprese
Sałatka Caprese należy do kłasyki włoskiej kuchni. Wywodzi się z południowej części Półwyspu Apenińskiego, z regionu Kampania, którego stolicą jest Neapol.
Kolorystyka sałatki i sposób ułożenia składników wiąże się ściśle z jej pochodzeniem i jest nawiązaniem do włoskiej flagi, składającej się z trzech pionowych pasów – zielonego, białego i czerwonego.
W wersji podstawowej sałatka Caprese ma w swoim składzie zaledwie pięć składników: ser mozzarella, pomidory, świeżą bazylię, sól i oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia.
Istnieją także różne inne wersje sałatki, w których występują zamienniki podstawowych składników i składniki dodatkowe, np. sałata rzymska, rukola, ocet balsamiczny, sos włoski do sałatek, pesto, czarny pieprz, oliwki, oregano.
Jednym z popularniejszych wariantów sałatki Caprese jest wersja z dodatkiem grillowanego kurczaka. Sałatka serwowana w ten sposób przestaje być przystawką, a staje się samodzielnym posiłkiem.
Sałatka Caprese – składniki
250 g mozzarelli
600 g pomidorów
kilkanaście listków bazylii
kilka łyżek oliwy z oliwek extra virgin
sól
Sałatka Caprese – sposób przyrządzenia
1. Mozzarellę odsączamy z zalewy i kroimy w niezbyt grube plasterki lub półplasterki.
2. Pomidory dokładnie myjemy i również kroimy w plasterki lub półplasterki. Jeżeli chcemy, możemy usunąć z nich twarde części przy szypułkach, jednak nie jest to konieczne.
3. Listki bazylii myjemy i starannie osuszamy.
4. Na dużym płaskim talerzu, najlepiej białym układamy naprzemiennie plastry mozzarelli i pomidorów.
5. Mozzarelle i pomidory skrapiamy oliwą z oliwek.
6. Wierzch sałatki dekorujemy listkami bazylii. Bazylię można dodać wcześniej, przed polaniem sałatki oliwą z oliwek. Od nas zależy, którą wersję preferujemy.
7. Sałatkę chwilę przed podaniem na stół posypujemy solą. Możemy użyć sól morską gruboziarnistą, jeśli ją posiadamy i zmielić ją bezpośrednio na sałatkę, dzięki czemu uzyska ona wyraźniejszy smak.
Gdybyśmy posolili sałatkę wcześniej, sól wyciągnęłaby wodę z pomidorów, co miałoby wpływ zarówno na jej smak, jak i wygląd. Niektórzy tak robią, uważając, że pomidory należy posolić od razu po ich pokrojeniu, dzięki czemu, kiedy puszczą sok powstanie naturalny sałatkowy dressing.
Jeżeli sałatkę Caprese zamierzasz serwować, np. przy okazji grilla i chcesz ułatwić sobie jej podanie, zamiast dużej kulki mozzarelli, użyj mozzarelli mini w kuleczkach, a zamiast dużych pomidorów, pomidorki koktajlowe cherry. Nabij je naprzemiennie wraz z listkami bazylii na cienkie drewniane patyczki do szaszłyków, ułóż na talerzu lub półmisku, skrop oliwą z oliwek i posól.