KUCHNIA

Tiramisu bez dodatku alkoholu

 

Tiramisu przygotowuje się często z użyciem alkoholu (winem marsala, likierem amaretto czy ciemnym rumem). Ci jednak, którzy z różnych powodów nie mogą go spożywać, przygotować mogą tiramisu w wersji bezalkoholowej.

 

Tiramisu – składniki 

 

500 g serka mascarpone

300 g biszkoptów Lady Fingers

250 ml mocnej kawy

125 g cukru pudru

25 g kakao 

4 żółtka

 

Tiramisu – sposób przyrządzenia

 

1. Serek mascarpone i żółtka schładzaj w lodówce przez co najmniej kilka godzin.

 

2. Żółtka przełóż do miski. Dodaj cukier puder. Ubijaj przez około 5 minut, aż cukier całkowicie się rozpuści.

 

3. Do powstałego kremu dodaj powoli, małymi partiami schłodzony serek mascarpone. Miksuj na małych obrotach, aż uzyskasz masę o jednolitej konsystencji. 

 

4. Biszkopty podziel na trzy równe części.

 

5. Przygotuj formę. Jeżeli nie posiadasz takiej o odpowiednich wymiarach, możesz wykorzystać pucharki do deserów.

 

6. W formie ułóż pierwszą warstwę biszkoptów, zamaczając uprzednio każdy przez sekundę w kawie.  Kawa powinna być zimna.

 

7. Na pierwszą warstwę biszkoptów wyłóż 1/3 kremu.

 

8. Na kremie ułóż kolejną warstwę biszkoptów, tak jak poprzednio każdy mocząc najpierw w kawie.

 

9. Na drugiej warstwie biszkoptów rozsmaruj 1/3 kremu.

 

10. Na kremie ułóż trzecią warstwę zamoczonych wcześniej w kawie biszkoptów.

 

11. Na trzecią warstwę biszkoptów wyłóż pozostały krem.

 

12. Wstaw tiramisu pod przykryciem do lodówki na co najmniej 6 godzin.

 

13. Jeżeli chodzi o posypanie deseru kakao, to są różne szkoły. Jedni posypują każdą warstwę biszkoptów przed posmarowaniem ich kremem, inni oprószają wyłącznie wierzch tiramisu – przed włożeniem go do lodówki lub dopiero przed podaniem na stół. 

 

VERDUM.PL używa jedynie niezbędnych do funkcjonowania witryny plików cookie. Dalsze korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień przeglądarki dotyczących plików cookie oznacza zgodę na ich użycie. Jeśli nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki lub opuść stronę. Więcej informacji znajdziesz w Polityce prywatności.
Akceptuję pliki cookie