Tiramisu bez dodatku alkoholu
Tiramisu przygotowuje się często z użyciem alkoholu (winem marsala, likierem amaretto czy ciemnym rumem). Ci jednak, którzy z różnych powodów nie mogą go spożywać, przygotować mogą tiramisu w wersji bezalkoholowej.
Tiramisu – składniki
500 g serka mascarpone
300 g biszkoptów Lady Fingers
250 ml mocnej kawy
125 g cukru pudru
25 g kakao
4 żółtka
Tiramisu – sposób przyrządzenia
1. Serek mascarpone i żółtka schładzaj w lodówce przez co najmniej kilka godzin.
2. Żółtka przełóż do miski. Dodaj cukier puder. Ubijaj przez około 5 minut, aż cukier całkowicie się rozpuści.
3. Do powstałego kremu dodaj powoli, małymi partiami schłodzony serek mascarpone. Miksuj na małych obrotach, aż uzyskasz masę o jednolitej konsystencji.
4. Biszkopty podziel na trzy równe części.
5. Przygotuj formę. Jeżeli nie posiadasz takiej o odpowiednich wymiarach, możesz wykorzystać pucharki do deserów.
6. W formie ułóż pierwszą warstwę biszkoptów, zamaczając uprzednio każdy przez sekundę w kawie. Kawa powinna być zimna.
7. Na pierwszą warstwę biszkoptów wyłóż 1/3 kremu.
8. Na kremie ułóż kolejną warstwę biszkoptów, tak jak poprzednio każdy mocząc najpierw w kawie.
9. Na drugiej warstwie biszkoptów rozsmaruj 1/3 kremu.
10. Na kremie ułóż trzecią warstwę zamoczonych wcześniej w kawie biszkoptów.
11. Na trzecią warstwę biszkoptów wyłóż pozostały krem.
12. Wstaw tiramisu pod przykryciem do lodówki na co najmniej 6 godzin.
13. Jeżeli chodzi o posypanie deseru kakao, to są różne szkoły. Jedni posypują każdą warstwę biszkoptów przed posmarowaniem ich kremem, inni oprószają wyłącznie wierzch tiramisu – przed włożeniem go do lodówki lub dopiero przed podaniem na stół.