KUCHNIA

Pesto z czosnku niedźwiedziego

 

Czosnek niedźwiedzi posiada właściwości bakteriobójcze, przeciwgrzybiczne, antywirusowe, przeciwnowotworowe, detoksykacyjne i diuretyczne, pomaga w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych, wpływa korzystnie na ciśnienie tętnicze krwi, pobudza metabolizm, działa wzmacniająco na organizm.

W Polsce czosnek niedźwiedzi podlega częściowej ochronie gatunkowej. Nie wolno pozyskiwać go ze stanowisk naturalnych, ale coraz częściej kupić go można w sklepach lub na straganach. Ci zaś, którzy dysponują przydomowymi ogródkami wyhodować mogą go samodzielnie z nasion lub cebulek. Sezon zbiorów zaczyna się wraz z nadejściem wiosny i trwa zazwyczaj do maja. 

Czosnek niedźwiedzi nie tylko swoim intensywnym zapachem przypomina zwykły czosnek. Smakuje także podobnie, z tym że liście czosnku niedźwiedziego są jednak bardziej delikatne i mniej ostre w smaku. 

Jeżeli już zdecydujemy się na zrobienie pesto z czosnku niedźwiedziego, warto od razu przygotować jego większą ilość i część zamrozić. Pesto mrozi się doskonale nic nie tracąc na smaku.

Pesto do bieżącego użytku przechowujemy w lodówce pamiętając, by z wierzchu przykryte było dodatkową cienką warstwą oleju, która uchroni je przed przedwczesnym psuciem.

Pesto z czosnku niedźwiedziego wykorzystać można w daniach z makaronem, w zupach, na kanapkach, w dipach i sosach sałatkowych, w gulaszach lub jako dodatek do twarożku.

 

Pesto z czosnku niedźwiedziego – składniki

 

200 g liści czosnku niedźwiedziego

150 g orzechów włoskich

150 g parmezanu

300 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno

1 łyżka soku z cytryny

czarny pieprz

sól

Pesto z czosnku niedźwiedziego – sposób przyrządzenia

 

1. Czosnek niedźwiedzi myjemy, a następnie drobno kroimy.

 

2. Orzechy włoskie siekamy nożem na mniejsze kawałki.

 

3. Parmezan ścieramy na tarce o małych oczkach.

 

4. Czosnek niedźwiedzi, orzechy włoskie i parmezan przekładamy do blendera. Dodajemy olej rzepakowy, sok z cytryny oraz sporą szczyptę świeżo zmielonego czarnego pieprzu i soli. Całość starannie miksujemy.

 

5. Gotowe pesto próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku.

 

VERDUM.PL używa jedynie niezbędnych do funkcjonowania witryny plików cookie. Dalsze korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień przeglądarki dotyczących plików cookie oznacza zgodę na ich użycie. Jeśli nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki lub opuść stronę. Więcej informacji znajdziesz w Polityce prywatności.
Akceptuję pliki cookie