Pesto z czosnku niedźwiedziego
Czosnek niedźwiedzi posiada właściwości bakteriobójcze, przeciwgrzybiczne, antywirusowe, przeciwnowotworowe, detoksykacyjne i diuretyczne, pomaga w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych, wpływa korzystnie na ciśnienie tętnicze krwi, pobudza metabolizm, działa wzmacniająco na organizm.
W Polsce czosnek niedźwiedzi podlega częściowej ochronie gatunkowej. Nie wolno pozyskiwać go ze stanowisk naturalnych, ale coraz częściej kupić go można w sklepach lub na straganach. Ci zaś, którzy dysponują przydomowymi ogródkami wyhodować mogą go samodzielnie z nasion lub cebulek. Sezon zbiorów zaczyna się wraz z nadejściem wiosny i trwa zazwyczaj do maja.
Czosnek niedźwiedzi nie tylko swoim intensywnym zapachem przypomina zwykły czosnek. Smakuje także podobnie, z tym że liście czosnku niedźwiedziego są jednak bardziej delikatne i mniej ostre w smaku.
Jeżeli już zdecydujemy się na zrobienie pesto z czosnku niedźwiedziego, warto od razu przygotować jego większą ilość i część zamrozić. Pesto mrozi się doskonale nic nie tracąc na smaku.
Pesto do bieżącego użytku przechowujemy w lodówce pamiętając, by z wierzchu przykryte było dodatkową cienką warstwą oleju, która uchroni je przed przedwczesnym psuciem.
Pesto z czosnku niedźwiedziego wykorzystać można w daniach z makaronem, w zupach, na kanapkach, w dipach i sosach sałatkowych, w gulaszach lub jako dodatek do twarożku.
Pesto z czosnku niedźwiedziego – składniki
200 g liści czosnku niedźwiedziego
150 g orzechów włoskich
150 g parmezanu
300 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
1 łyżka soku z cytryny
czarny pieprz
sól
Pesto z czosnku niedźwiedziego – sposób przyrządzenia
1. Czosnek niedźwiedzi myjemy, a następnie drobno kroimy.
2. Orzechy włoskie siekamy nożem na mniejsze kawałki.
3. Parmezan ścieramy na tarce o małych oczkach.
4. Czosnek niedźwiedzi, orzechy włoskie i parmezan przekładamy do blendera. Dodajemy olej rzepakowy, sok z cytryny oraz sporą szczyptę świeżo zmielonego czarnego pieprzu i soli. Całość starannie miksujemy.
5. Gotowe pesto próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku.