Zupa z brokułów, zielonego groszku i marchewki

 

W zależności od preferowanej przez nas gęstości zupy, możemy dodać do niej nieco więcej lub nieco mniej bulionu lub rosołu. Pamiętać jednak należy, by było go na tyle dużo, żeby całkowicie zakrył warzywa i mogły się one swobodnie w nim ugotować.

Dobór przypraw to indywidualna sprawa i z powodzeniem samemu można poeksperymentować, np. dodając więcej ostrej papryki, by zupa nabrała wyraźniejszego smaku.

 

Zupa z brokułów, zielonego groszku i marchewki – składniki

 

500 g brokuła

250 g mrożonego zielonego groszku

2 średnie marchewki

1 gałązka selera naciowego

1 średnia cebula

1/4 pęczka natki pietruszki

1.5 litra bulionu warzywnego lub rosołu drobiowego

100 g śmietany 18%

25 g masła

1 łyżeczka kurkumy

pół łyżeczki pieprzu ziołowego

pół łyżeczki suszonego oregano

szczypta mielonej ostrej papryki

czarny pieprz

sól

Zupa z brokułów, zielonego groszku i marchewki – sposób przyrządzenia

 

1. Umyj brokuła i usuń z niego liście. Następnie podziel go na małe różyczki, a jego łodygę pokrój w plasterki.

 

2. Marchewki umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

 

3. Cebulę poszatkuj.

 

4. Seler naciowy pokrój w plasterki.

 

5. Natkę pietruszki drobno posiekaj.

 

6. Na patelni roztop masło. Dodaj poszatkowaną cebulę, pokrojony w plasterki seler naciowy oraz pieprz ziołowy. Podsmażaj przez kilka minut, nie przestając mieszać.

 

7. Zagotuj rosół drobiowy lub bulion warzywny. Do gotującego się płynu dodaj brokuły, mrożony zielony groszek, marchew oraz podsmażoną cebulę i seler naciowy. Przypraw suszonym oregano, kurkumą, mieloną ostrą papryką, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i solą. Ponownie zagotuj.

 

8. Zupę gotuj przez około 15 minut lub do czasu, aż wszystkie jej składniki zmiękną. Pod koniec gotowania dodaj posiekaną natkę pietruszki.

 

9. Gotową zupę zmiksuj na gładko. Dopraw do smaku.

 

10. Do przestudzonej zupy dodaj śmietanę. Zupę przed podaniem podgrzej, ale już nie zagotowuj, żeby śmietana się nie zwarzyła. 

Jeżeli zupę chcesz podać od razu po jej ugotowaniu, a nie czekać z zabieleniem jej, aż ostygnie, wlej powoli do kubka ze śmietaną chochlę gorącej zupy, cały czas mieszając. Następnie powstałą mieszankę połącz z resztą zupy.