Omlet cesarski z musem jabłkowym

 

Omlet cesarski (Kaiserschmarrn) to tradycyjny austriacki deser. Jego cechą charakterystyczną jest to, że podczas smażenia rwie się go na mniejsze kawałki.

 

Omlet cesarski z musem jabłkowym – składniki

 

Omlet

150 g mąki pszennej typu 450

150 ml mleka 

125 g cukru pudru + 1 łyżka do dekoracji

5 jajek

25 g masła

sól

 

Mus jabłkowy

2 duże jabłka

2 łyżeczki cukru

1 łyżeczka soku z cytryny

woda

 

Omlet cesarski z musem jabłkowym – sposób przyrządzenia

 

1. Rozbij jajka i oddziel żółtka od białek.

 

2. Żółtka roztrzep starannie widelcem.

 

3. Białka ubij za pomocą miksera lub ręcznej trzepaczki na sztywno.

 

4. Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem i przesiej przez sito. 

 

5. Do przesianej mąki z cukrem pudrem dodaj mleko, żółtka i szczyptę soli. Dokładnie wymieszaj. Możesz zrobić to ręcznie używając trzepaczki kuchennej lub skorzystać z pomocy miksera. Ważne, by w cieście nie było grudek.

 

6. W ciasto delikatnie wmieszaj ubitą pianę z białek. Zrób to szybko, kilkoma ruchami. 

 

7. Na patelni roztop masło. Zwróć uwagę, by patelnia była równomiernie natłuszczona.

 

8. Przelej ciasto na patelnię.

 

9. Omlet smaż na średnim ogniu przez kilka minut, aż się od spodu zarumieni, po czym obróć go na drugą stronę i smaż kolejną minutę.

Po tym czasie zmniejsz ogień i podziel omlet przy pomocy drewnianej łopatki lub pary widelców na mniejsze kawałki.

Delikatnie mieszając pozostaw omlet jeszcze przez chwilę na ogniu, tak by ciasto się ścięło, ale zbytnio nie przysmażyło.

Omlet podaj na stół zaraz po przygotowaniu, posypany cukrem pudrem.

 

10. Przygotuj mus jabłkowy.

Jabłka obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie plasterki. Skrop sokiem z cytryny. Przełóż do garnka. Dodaj kilka łyżek wody, by się nie przypaliły. Duś pod przykryciem na małym ogniu, aż zmiękną. W razie potrzeby zwiększ ilość wody. Posłódź, jeżeli jednak dysponujesz bardzo słodką odmianą jabłek, możesz z dodania cukru zrezygnować. Zmiksuj mus na gładko.