Ciasteczka korzenne z czekoladą

 

Przedstawione w przepisie poniżej ciasteczka mają w składzie cynamon i kardamon. Możesz jednak z nich zrezygnować, jeżeli nie jesteś fanem przypraw korzennych. Podobnie z ciemną czekoladą, która nie każdemu smakuje. Zastąpić ją możesz czekoladą mleczną lub białą. Możesz też zamiast czekolady dodać do ciastek posiekane orzechy włoskie lub orzechy pekan.

 

Ciasteczka korzenne z czekoladą – składniki

 

250 g mąki pszennej

220 g masła

140 g cukru białego

4 łyżki cukru waniliowego

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 jajka o rozmiarze M

200 g czekoladowych groszków deserowych lub ciemnej czekolady

1 łyżeczka mielonego cynamonu

1/4 łyżeczki mielonego kardamonu

1/4 łyżeczki soli

 

Ciasteczka korzenne z czekoladą – sposób przyrządzenia

 

1. Przesiej kilkukrotnie mąkę przez sito, aby ją napowietrzyć.

 

2. Do przesianej mąki dodaj mielony cynamon, kardamon, proszek do pieczenia i sól. Dokładnie wymieszaj.

 

3. Do masła dodaj cukier biały i cukier waniliowy i ucieraj malakserem na puszystą masę na średnich obrotach przez około trzy minuty.

 

4. Do masła ubitego z cukrem dodaj jajka i ucieraj przez kolejne kilka minut.

 

5. Do powstałej masy dodaj mąkę wymieszaną z przyprawami i proszkiem do pieczenia i dokładnie zmiksuj.

 

6. Do powstałego ciasta dodaj czekoladowe groszki. Jeżeli nimi nie dysponujesz, dodaj bardzo drobno pokrojoną ciemną czekoladę. Masę wymieszaj dokładnie ręcznie za pomocą łopatki. 

 

7. Rozgrzej piekarnik do temperatury 170°C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.

 

8. Z ciasta uformuj kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Przełóż je na blachę pamiętając o pozostawieniu między nimi kilkucentymetrowych odstępów. 

 

9. Ciastka piec przez około 12-15 minut uważnie obserwując, by się nie spaliły. Po upieczeniu przełóż je na kratkę do studzenia ciast. 

 

10. Ciastka korzenne z czekoladą przechowywane w hermetycznym pojemniku zachowują świeżość nawet kilka tygodni. Można je także mrozić.