Eggnog na dwa sposoby

 

Eggnog w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie tradycyjnie spożywa się nie tylko w czasie Świąt Bożego Narodzenia, ale w trakcie całego sezonu świątecznego. Niezwykły smak i aromat tego napoju, który zawdzięcza on między innymi cynamonowi, gałce muszkatołowej i wanilii, już od późnego listopada wprowadza w atmosferę Świąt.

W przepisie przedstawiamy dwie wersje eggnog – klasyczną z dodatkiem jajek, mleka i śmietanki oraz wersję wegańską. Obie zawierają alkohol, jego dodanie nie jest jednak konieczne i jeżeli napój serwujemy dzieciom lub abstynentom, możemy z tego składnika zrezygnować.

Eggnog tradycyjny – składniki

 

5 jajek

500 ml mleka 3.2%

250 ml śmietanki 30%

60 ml whiskey, rumu lub koniaku

15 ml ekstraktu waniliowego

150 g cukru białego drobnego

30 g cukru pudru

1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

 

Eggnog tradycyjny – sposób przyrządzenia

 

1. Oddziel żółtka od białek. 

 

2. Białka ubij na sztywno. Pod koniec ubijania małymi partiami dodaj cukier puder.

 

3. Żółtka zmiksuj z drobnym białym cukrem na jasną i puszystą masę. Cukier powinien całkowicie się rozpuścić.

 

4. Do żółtek z cukrem dodaj mleko, śmietankę, rum, ekstrakt waniliowy, mielony cynamon i gałkę muszkatołową. Dokładnie wymieszaj.

 

5. Do powstałego płynu dodaj białka ubite z cukrem pudrem. Delikatnie wymieszaj.

 

6. Eggnog przechowuj w lodówce. Przed podaniem napój udekorować możesz kleksem bitej śmietany oprószonym cynamonem.

 

Eggnog wegański – składniki

 

100 g orzechów nerkowca

10 suszonych daktyli

1/3 łyżeczki mielonego cynamonu

1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

1/3 łyżeczki mielonego kardamonu

1/3 łyżeczki mielonych goździków

800 ml mleka owsianego

50 ml whiskey, rumu lub koniaku

 

Eggnog wegański – sposób przyrządzenia

 

1. Orzechy nerkowca zalej niewielką ilością wody i mocz przez 6-8 godzin.

 

2. Daktyle pokrój na mniejsze kawałki. 

Ilość daktyli można zmniejszyć lub zwiększyć, w zależności od tego, jak słodki napój chcemy uzyskać.

 

3. Do garnka wlej mleko owsiane. Dodaj cynamon, gałkę muszkatołową, kardamon, goździki, daktyle oraz namoczone orzechy nerkowca. Zagotuj i zmniejsz ogień. Gotuj przez 5 minut.

 

4. Po lekkim przestudzeniu całość zmiksuj na gładko. Dodaj rum i wymieszaj.

 

5. Napój przechowuj w lodówce. Smakuje zarówno na zimno, jak i gorąco.