Eggnog na dwa sposoby
Eggnog w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie tradycyjnie spożywa się nie tylko w czasie Świąt Bożego Narodzenia, ale w trakcie całego sezonu świątecznego. Niezwykły smak i aromat tego napoju, który zawdzięcza on między innymi cynamonowi, gałce muszkatołowej i wanilii, już od późnego listopada wprowadza w atmosferę Świąt.
W przepisie przedstawiamy dwie wersje eggnog – klasyczną z dodatkiem jajek, mleka i śmietanki oraz wersję wegańską. Obie zawierają alkohol, jego dodanie nie jest jednak konieczne i jeżeli napój serwujemy dzieciom lub abstynentom, możemy z tego składnika zrezygnować.
Eggnog tradycyjny – składniki
5 jajek
500 ml mleka 3.2%
250 ml śmietanki 30%
60 ml whiskey, rumu lub koniaku
15 ml ekstraktu waniliowego
150 g cukru białego drobnego
30 g cukru pudru
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
Eggnog tradycyjny – sposób przyrządzenia
1. Oddziel żółtka od białek.
2. Białka ubij na sztywno. Pod koniec ubijania małymi partiami dodaj cukier puder.
3. Żółtka zmiksuj z drobnym białym cukrem na jasną i puszystą masę. Cukier powinien całkowicie się rozpuścić.
4. Do żółtek z cukrem dodaj mleko, śmietankę, rum, ekstrakt waniliowy, mielony cynamon i gałkę muszkatołową. Dokładnie wymieszaj.
5. Do powstałego płynu dodaj białka ubite z cukrem pudrem. Delikatnie wymieszaj.
6. Eggnog przechowuj w lodówce. Przed podaniem napój udekorować możesz kleksem bitej śmietany oprószonym cynamonem.
Eggnog wegański – składniki
100 g orzechów nerkowca
10 suszonych daktyli
1/3 łyżeczki mielonego cynamonu
1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1/3 łyżeczki mielonego kardamonu
1/3 łyżeczki mielonych goździków
800 ml mleka owsianego
50 ml whiskey, rumu lub koniaku
Eggnog wegański – sposób przyrządzenia
1. Orzechy nerkowca zalej niewielką ilością wody i mocz przez 6-8 godzin.
2. Daktyle pokrój na mniejsze kawałki.
Ilość daktyli można zmniejszyć lub zwiększyć, w zależności od tego, jak słodki napój chcemy uzyskać.
3. Do garnka wlej mleko owsiane. Dodaj cynamon, gałkę muszkatołową, kardamon, goździki, daktyle oraz namoczone orzechy nerkowca. Zagotuj i zmniejsz ogień. Gotuj przez 5 minut.
4. Po lekkim przestudzeniu całość zmiksuj na gładko. Dodaj rum i wymieszaj.
5. Napój przechowuj w lodówce. Smakuje zarówno na zimno, jak i gorąco.