KUCHNIA

Kluski ziemniaczane z kurkumą

 

Dodatek kurkumy w zależności od tego jak duży, spowoduje mniej lub bardziej intensywne zabarwienie klusek na żółty kolor.

Wybierając w sklepie ziemniaki, warto zdecydować się na jedną z odmian zaliczanych do typu kulinarnego C, zawierającą dużo skrobi. Ze względu na to, że miąższ ziemniaków tego typu po ugotowaniu jest dość suchy i sypki, lepiej niż inne odmiany nadadzą się one do przyrządzenia klusek. 

 

Kluski ziemniaczane z kurkumą – składniki

 

1,2 kg ziemniaków

200 g mąki pszennej typu 550

2 małe jajka

1/3 łyżeczki kurkumy

sól

masło klarowane (opcjonalnie)

 

Kluski ziemniaczane z kurkumą – sposób przyrządzenia

 

1. Ziemniaki najlepiej przygotuj z wyprzedzeniem, kilka godzin lub nawet dzień wcześniej.

Ziemniaki umyj, obierz ze skórki, ugotuj w osolonym wrzątku. 

Po ugotowaniu odcedź je i pozostaw na kilka minut w garnku, by odparowały i lekko ostygły.

Następnie ziemniaki przeciśnij przez praskę i odstaw w chłodne miejsce.

 

2. Mąkę pszenną przesiej przez sito do dużej miski.

 

3. Do mąki dodaj kurkumę i sól. Dokładnie wymieszaj.

 

4. Do miski z mąką i przyprawami przełóż przestudzone ziemniaki. Wyrób w miarę szybko zwarte, jednolite ciasto. Jeżeli masa bardzo się klei, dosyp jeszcze trochę mąki.

 

5. W dużym garnku zagotuj kilka litrów wody. Gotującą się wodę posól dwiema łyżeczkami soli.

 

6. Stolnicę posyp niewielką ilością mąki pszennej.

 

7. Ciasto podziel na 6-8 równych części.

Każdą część ciasta na stolnicy uformuj w cienki wałek, który następnie delikatnie dłonią lub nożem lekko spłaszcz i pokrój na małe kawałki mniej więcej tej samej wielkości. 

 

8. Kluski ziemniaczane gotuj partiami na niezbyt dużym ogniu przez około 2-4 minuty licząc od wypłynięcia na powierzchnię. Czas gotowania zależy od wielkości klusek.

Po wrzuceniu klusek do wody, gdy ponownie zacznie się ona gotować, zmniejsz ogień, aby zapobiec rozpadnięciu się klusek w zbyt gwałtownie gotującej się wodzie.

Klusek w garnku nie powinno być jednocześnie zbyt dużo. 

Od czasu do czasu gotujące się kluski delikatnie zamieszaj, żeby się nie posklejały.

 

9. Po ugotowaniu kluski wyławiaj z wody przy pomocy łyżki cedzakowej.

 

10. Tak przygotowane kluski ziemniaczane nadają się już do podania na stół, ale jeśli chcesz, możesz je jeszcze podsmażyć na maśle klarowanym.

 

VERDUM.PL używa jedynie niezbędnych do funkcjonowania witryny plików cookie. Dalsze korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień przeglądarki dotyczących plików cookie oznacza zgodę na ich użycie. Jeśli nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki lub opuść stronę. Więcej informacji znajdziesz w Polityce prywatności.
Akceptuję pliki cookie