Kluski ziemniaczane z kurkumą

 

Dodatek kurkumy w zależności od tego jak duży, spowoduje mniej lub bardziej intensywne zabarwienie klusek na żółty kolor.

Wybierając w sklepie ziemniaki, warto zdecydować się na jedną z odmian zaliczanych do typu kulinarnego C, zawierającą dużo skrobi. Ze względu na to, że miąższ ziemniaków tego typu po ugotowaniu jest dość suchy i sypki, lepiej niż inne odmiany nadadzą się one do przyrządzenia klusek. 

 

Kluski ziemniaczane z kurkumą – składniki

 

1,2 kg ziemniaków

200 g mąki pszennej typu 550

2 małe jajka

1/3 łyżeczki kurkumy

sól

masło klarowane (opcjonalnie)

 

Kluski ziemniaczane z kurkumą – sposób przyrządzenia

 

1. Ziemniaki najlepiej przygotuj z wyprzedzeniem, kilka godzin lub nawet dzień wcześniej.

Ziemniaki umyj, obierz ze skórki, ugotuj w osolonym wrzątku. 

Po ugotowaniu odcedź je i pozostaw na kilka minut w garnku, by odparowały i lekko ostygły.

Następnie ziemniaki przeciśnij przez praskę i odstaw w chłodne miejsce.

 

2. Mąkę pszenną przesiej przez sito do dużej miski.

 

3. Do mąki dodaj kurkumę i sól. Dokładnie wymieszaj.

 

4. Do miski z mąką i przyprawami przełóż przestudzone ziemniaki. Wyrób w miarę szybko zwarte, jednolite ciasto. Jeżeli masa bardzo się klei, dosyp jeszcze trochę mąki.

 

5. W dużym garnku zagotuj kilka litrów wody. Gotującą się wodę posól dwiema łyżeczkami soli.

 

6. Stolnicę posyp niewielką ilością mąki pszennej.

 

7. Ciasto podziel na 6-8 równych części.

Każdą część ciasta na stolnicy uformuj w cienki wałek, który następnie delikatnie dłonią lub nożem lekko spłaszcz i pokrój na małe kawałki mniej więcej tej samej wielkości. 

 

8. Kluski ziemniaczane gotuj partiami na niezbyt dużym ogniu przez około 2-4 minuty licząc od wypłynięcia na powierzchnię. Czas gotowania zależy od wielkości klusek.

Po wrzuceniu klusek do wody, gdy ponownie zacznie się ona gotować, zmniejsz ogień, aby zapobiec rozpadnięciu się klusek w zbyt gwałtownie gotującej się wodzie.

Klusek w garnku nie powinno być jednocześnie zbyt dużo. 

Od czasu do czasu gotujące się kluski delikatnie zamieszaj, żeby się nie posklejały.

 

9. Po ugotowaniu kluski wyławiaj z wody przy pomocy łyżki cedzakowej.

 

10. Tak przygotowane kluski ziemniaczane nadają się już do podania na stół, ale jeśli chcesz, możesz je jeszcze podsmażyć na maśle klarowanym.