Ciastka gwiazdki

 

Ciastka gwiazdki nie tylko wybornie smakują, ale także swoim wyglądem doskonale wpisują się w atmosferę Świąt Bożego Narodzenia.

 

Ciastka gwiazdki – składniki

 

400 g mąki pszennej typu 500

400 g cukru pudru + cukier do posypania ciastek

200 g masła o zawartości tłuszczu 82%

dowolny dżem (wiśniowy, brzoskwiniowy, truskawkowy itp.)

10 ml ekstraktu pomarańczowego

2 jajka o rozmiarze M

2 g soli

 

Ciastka gwiazdki – sposób przyrządzenia

 

1. Masło i jajka wyciągnij z lodówki na co najmniej godzinę przed przystąpieniem do przygotowywania ciastek.

 

2. Mąkę pszenną wymieszaj z solą i przesiej przez sito.

 

3. Masło pokrój w grubą kostkę i przełóż do miski.

 

4. Do masła dodaj 400 g cukru pudru. Całość utrzyj na puszystą masę.

 

5. Do powstałej masy cały czas miksując dodawaj po jednym jajku. 

 

6. Następnie dodaj ekstrakt pomarańczowy oraz mąkę wymieszaną z solą.

Jeżeli nie posiadasz ekstraktu pomarańczowego, użyj ekstrakt migdałowy, waniliowy lub cytrynowy.

 

7. Ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 2,5 godziny.

 

8. Rozgrzej piekarnik do temperatury 175°C.

 

9. Na stolnicy delikatnie oprószonej mąką rozwałkuj ciasto na grubość około 5-6 mm.

 

10. Z ciasta za pomocą foremek wytnij gwiazdki w dwóch rozmiarach, tak by ilość mniejszych gwiazdek zgadzała się z ilością większych.

 

11. Ciastka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i umieść na środkowej półce piekarnika.

Piecz w zależności od grubości ciastek od 7-10 minut.

 

12. Po upieczeniu ciastka odstaw na około godzinę do ostudzenia.

 

13. Kiedy ciastka są już przestudzone, na środek większych gwiazdek wyłóż niewielką ilość dżemu. Następnie przyłóż mniejsze gwiazdki, delikatnie dociskając, by dżem nie wypłynął.

 

14. Ciastka obficie posyp cukrem pudrem.