Ciasteczka świąteczne z kardamonem

 

Charakterystyczny słodkawy i delikatnie piekący smak kardamonu nie każdemu odpowiada. Dlatego z użycia tej przyprawy korzennej w przepisie można zrezygnować albo zastąpić ją inną, np. cynamonem lub imbirem.

 

Ciasteczka świąteczne z kardamonem – składniki

 

320 g mąki pszennej typu 500

200 g masła

180 g cukru białego drobnego

10 g proszku do pieczenia

1 jajko o rozmiarze M

pół łyżeczki mielonego kardamonu

szczypta soli

 

Ciasteczka świąteczne z kardamonem – sposób przyrządzenia

 

1. Masło wyjmujemy z lodówki i kroimy w grubą kostkę. Pokrojone odstawiamy na kwadrans, by się ogrzało.

 

2. Mąkę przesiewamy przez sito, by ją napowietrzyć.

 

3. Do przesianej mąki dodajemy proszek do pieczenia oraz kardamon i szczyptę soli. Dokładnie mieszamy.

Jeśli jest to możliwe, najlepiej kupić kardamon w strąkach i samodzielnie zmielić jego nasiona. Dzięki temu charakterystyczny smak i aromat tej przyprawy w ciastkach będzie bardziej intensywny, niż gdybyśmy korzystali z gotowego mielonego kardamonu z torebki.

 

4. Masło miksujemy z cukrem i jajkiem do powstania gładkiej masy.

 

5. Składniki suche łączymy ze składnikami mokrymi. Wyrabiamy ciasto, najpierw przez kilka minut mikserem, potem ręcznie, na końcu formując je w kulę.

 

6. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 175°C. 

 

7. Stolnicę posypujemy mąką. Rozwałkowujemy ciasto na grubość mniej więcej pół centymetra. 

 

8. Wykrawamy świątecznymi foremkami dowolne kształty ciasteczek i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

 

9. Ciasteczka pieczemy przez około 9-10 minut na środkowej półce piekarnika. Ponieważ czas pieczenia jest krótki, ciastka należy obserwować i ewentualnie, jeżeli zaczną się przypiekać, wcześniej wyjąć je z piekarnika.

 

10. Po upieczeniu ciasteczka pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie dekorujemy je używając lukru, barwników spożywczych, pisaków cukrowych lub kremów dekoracyjnych.