Ciasteczka świąteczne z kardamonem
Charakterystyczny słodkawy i delikatnie piekący smak kardamonu nie każdemu odpowiada. Dlatego z użycia tej przyprawy korzennej w przepisie można zrezygnować albo zastąpić ją inną, np. cynamonem lub imbirem.
Ciasteczka świąteczne z kardamonem – składniki
320 g mąki pszennej typu 500
200 g masła
180 g cukru białego drobnego
10 g proszku do pieczenia
1 jajko o rozmiarze M
pół łyżeczki mielonego kardamonu
szczypta soli
Ciasteczka świąteczne z kardamonem – sposób przyrządzenia
1. Masło wyjmujemy z lodówki i kroimy w grubą kostkę. Pokrojone odstawiamy na kwadrans, by się ogrzało.
2. Mąkę przesiewamy przez sito, by ją napowietrzyć.
3. Do przesianej mąki dodajemy proszek do pieczenia oraz kardamon i szczyptę soli. Dokładnie mieszamy.
Jeśli jest to możliwe, najlepiej kupić kardamon w strąkach i samodzielnie zmielić jego nasiona. Dzięki temu charakterystyczny smak i aromat tej przyprawy w ciastkach będzie bardziej intensywny, niż gdybyśmy korzystali z gotowego mielonego kardamonu z torebki.
4. Masło miksujemy z cukrem i jajkiem do powstania gładkiej masy.
5. Składniki suche łączymy ze składnikami mokrymi. Wyrabiamy ciasto, najpierw przez kilka minut mikserem, potem ręcznie, na końcu formując je w kulę.
6. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 175°C.
7. Stolnicę posypujemy mąką. Rozwałkowujemy ciasto na grubość mniej więcej pół centymetra.
8. Wykrawamy świątecznymi foremkami dowolne kształty ciasteczek i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
9. Ciasteczka pieczemy przez około 9-10 minut na środkowej półce piekarnika. Ponieważ czas pieczenia jest krótki, ciastka należy obserwować i ewentualnie, jeżeli zaczną się przypiekać, wcześniej wyjąć je z piekarnika.
10. Po upieczeniu ciasteczka pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie dekorujemy je używając lukru, barwników spożywczych, pisaków cukrowych lub kremów dekoracyjnych.