Pizza z salami i pieczarkami
Pizza będzie smakować szczególnie dobrze, jeżeli do jej obłożenia użyjemy ostrego, pikantnego salami. W przepisie znajduje się mleko, ale zastąpić je można z powodzeniem wodą. Zamiast świeżych drożdży użyć możesz drożdży instant (około 10 g).
Pizza z salami i pieczarkami – składniki
Ciasto
300 g mąki pszennej
35 g świeżych drożdży
250 ml mleka
1 płaska łyżeczka cukru
pół łyżeczki soli
pół łyżki oliwy z oliwek
suszone zioła (opcjonalnie)
Sos
2 pomidory
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1/3 łyżeczki suszonego oregano
1/3 łyżeczki suszonego tymianku
1/3 łyżeczki czosnku granulowanego
1/3 łyżeczki cukru
czarny pieprz
sól
Wierzch
15 dag salami
kilka pieczarek
kilka czarnych oliwek
1/3 zielonej papryki
125 g mozzarelli
Pizza z salami i pieczarkami – sposób przyrządzenia
1. Mąkę przesiej do miski. Dodaj pokruszone drożdże, cukier, sól, oliwę z oliwek i lekko podgrzane mleko. Wyrób ciasto. Jeżeli konsystencja ciasta będzie tego wymagać, dodaj trochę więcej mleka lub mąki. Gotowe ciasto powinno odchodzić od ręki, być miękkie i elastyczne.
Do ciasta dodać możesz trochę suszonych ziół, np. bazylię, oregano lub tymianek.
Ciasto odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę.
2. Pomidory pokrój w kostkę. przełóż do garnka i gotuj przez kilka minut na małym ogniu. Następnie przetrzyj je przez sito. Dodaj koncentrat pomidorowy, oliwę z oliwek, tymianek, oregano, czosnek granulowany, cukier oraz szczyptę soli i czarnego pieprzu. Dokładnie wymieszaj. Jeżeli konsystencja sosu jest zbyt rzadka, dodaj jeszcze trochę koncentratu pomidorowego.
3. Pieczarki i czarne oliwki pokrój w plasterki. Zieloną paprykę pokrój w kostkę. Mozzarellę zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
4. Piekarnik rozgrzej do temperatury 220°C. Okrągłą formę do pieczenia pizzy o średnicy 30-32 cm natłuść margaryną. Jeżeli nie dysponujesz formą o tym kształcie, skorzystaj z prostokątnej lub kwadratowej blachy.
5. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na okrągły placek. Przełóż do formy. Posmaruj sosem. Posyp mozzarellą i obłóż salami, pieczarkami, zieloną papryką i czarnymi oliwkami.
6. Pizzę wstaw do piekarnika na środkową półkę i piecz przez około 15 minut. Czas pieczenia jest orientacyjny i w dużym stopniu zależy od tego, jak grube jest twoje ciasto oraz od rodzaju piekarnika, którym dysponujesz.