KUCHNIA

Pizza z salami i pieczarkami

 

Pizza będzie smakować szczególnie dobrze, jeżeli do jej obłożenia użyjemy ostrego, pikantnego salami. W przepisie znajduje się mleko, ale zastąpić je można z powodzeniem wodą. Zamiast świeżych drożdży użyć możesz drożdży instant (około 10 g). 

 

Pizza z salami i pieczarkami – składniki

 

Ciasto

300 g mąki pszennej

35 g świeżych drożdży

250 ml mleka

1 płaska łyżeczka cukru

pół łyżeczki soli

pół łyżki oliwy z oliwek

suszone zioła (opcjonalnie)

 

Sos

2 pomidory

2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

1 łyżeczka oliwy z oliwek

1/3 łyżeczki suszonego oregano

1/3 łyżeczki suszonego tymianku

1/3 łyżeczki czosnku granulowanego

1/3 łyżeczki cukru

czarny pieprz

sól

 

Wierzch

15 dag salami

kilka pieczarek

kilka czarnych oliwek

1/3 zielonej papryki

125 g mozzarelli

 

Pizza z salami i pieczarkami – sposób przyrządzenia

 

1. Mąkę przesiej do miski. Dodaj pokruszone drożdże, cukier, sól, oliwę z oliwek i lekko podgrzane mleko. Wyrób ciasto. Jeżeli konsystencja ciasta będzie tego wymagać, dodaj trochę więcej mleka lub mąki. Gotowe ciasto powinno odchodzić od ręki, być miękkie i elastyczne.

Do ciasta dodać możesz trochę suszonych ziół, np. bazylię, oregano lub tymianek.

Ciasto odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę. 

 

2. Pomidory pokrój w kostkę. przełóż do garnka i gotuj przez kilka minut na małym ogniu. Następnie przetrzyj je przez sito. Dodaj koncentrat pomidorowy, oliwę z oliwek, tymianek, oregano, czosnek granulowany, cukier oraz szczyptę soli i czarnego pieprzu. Dokładnie wymieszaj. Jeżeli konsystencja sosu jest zbyt rzadka, dodaj jeszcze trochę koncentratu pomidorowego.

 

3. Pieczarki i czarne oliwki pokrój w plasterki. Zieloną paprykę pokrój w kostkę. Mozzarellę zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

 

4. Piekarnik rozgrzej do temperatury 220°C.  Okrągłą formę do pieczenia pizzy o średnicy 30-32 cm natłuść margaryną. Jeżeli nie dysponujesz formą o tym kształcie, skorzystaj z prostokątnej lub kwadratowej blachy.

 

5. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na okrągły placek. Przełóż do formy. Posmaruj sosem. Posyp mozzarellą i obłóż salami, pieczarkami, zieloną papryką i czarnymi oliwkami. 

 

6. Pizzę wstaw do piekarnika na środkową półkę i piecz przez około 15 minut. Czas pieczenia jest orientacyjny i w dużym stopniu zależy od tego, jak grube jest twoje ciasto oraz od rodzaju piekarnika, którym dysponujesz.

 

VERDUM.PL używa jedynie niezbędnych do funkcjonowania witryny plików cookie. Dalsze korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień przeglądarki dotyczących plików cookie oznacza zgodę na ich użycie. Jeśli nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki lub opuść stronę. Więcej informacji znajdziesz w Polityce prywatności.
Akceptuję pliki cookie