Cynamonowe gwiazdki
Cynamonowe gwiazdki (Zimtsterne) to pochodzące z Niemiec ciasteczka przygotowywane zazwyczaj w okresie Adwentu i Świąt Bożego Narodzenia. Jedyna trudność w ich przygotowaniu to rozwałkowanie klejącej się masy. Proces ten można uprościć kładąc ciasto pomiędzy dwie warstwy foli spożywczej lub papieru do pieczenia.
Cynamonowe gwiazdki – składniki
200 g mielonych migdałów
200 g mielonych orzechów laskowych
250 g cukru pudru
8 g mielonego cynamonu
16 g cukru waniliowego
4 białka jaj o rozmiarze L
1 łyżeczka soku z cytryny
szczypta soli
cukier puder (do rozwałkowania ciasta)
Cynamonowe gwiazdki – sposób przyrządzenia
1. W dużej misce łączymy mielone migdały i orzechy laskowe z cynamonem i cukrem waniliowym. Dokładnie mieszamy.
2. Cukier puder przesiewamy przez sito.
3. Do białek dodajemy sok z cytryny, szczyptę soli i ubijamy je na sztywno.
4. Gdy piana jest już sztywna, nie przestając miksować dodajemy do niej powoli partiami cukier puder. Zanim dodamy kolejną porcję cukru, czekamy aż poprzednia rozpuści się całkowicie w pianie.
5. Mniej więcej 1/4 ubitej piany odkładamy na później do dekoracji ciastek. Pozostałą cześć przekładamy do miski z mielonymi migdałami i orzechami laskowymi. Powoli i starannie ze sobą mieszamy. Powstałe ciasto pod przykryciem wstawiamy do lodówki na 1,5-2 godziny.
6. Stolnicę wykładamy folią spożywczą, ewentualnie papierem do pieczenia i posypujemy cukrem pudrem. Przekładamy na nią schłodzone ciasto, posypujemy z wierzchu ponownie cukrem pudrem, przykrywamy kolejną warstwą foli i rozwałkowujemy.
Jeżeli ciasto bardzo się klei, można do niego dodać jeszcze trochę mielonych migdałów lub orzechów laskowych. Ciasto rozwałkowujemy na grubość mniej więcej 1 cm.
7. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 150°C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
8. Z rozwałkowanego ciasta foremką wycinamy gwiazdki i przekładamy je na blachę.
9. Do odłożonej wcześniej piany z białek dodajemy pół łyżeczki wody i razem mieszamy. Następnie tą masą smarujemy z wierzchu cynamonowe gwiazdki.
10. Ciastka pieczemy na dolnej półce piekarnika przez około kwadrans. Jest to czas orientacyjny. Wiele zależy od tego, jakiej grubości są nasze gwiazdki i jaką chrupkość ciastek preferujemy. Generalnie jednak czas powinien być na tyle krótki, by nie doprowadzić do zbrązowienia bezy. Żeby temu zapobiec można, gdy beza lekko przyschnie przykryć ciastka folią aluminiową.