Pierniczki z domową przyprawą korzenną

 

W sklepach można oczywiście kupić gotową przyprawę do pierników i w tym przepisie jak najbardziej możesz jej użyć. Jednak nic nie zastąpi przyprawy piernikowej przygotowanej własnoręcznie. Jej sekret polega na tym, że większość jej składników jest świeżo mielona, dzięki czemu wypieki uzyskują intensywniejszy smak i aromat. 

Z podanej w przepisie poniżej ilości składników otrzymamy dużo więcej przyprawy korzennej, niż potrzebne jest do zrobienia pierników. Resztę wykorzystać można jako dodatek do szarlotki, korzennych ciast i ciasteczek, alkoholowych lub bezalkoholowych grzańców oraz kawy.

 

 Pierniczki z domową przyprawą korzenną – składniki

 

250 ml miodu nektarowo-spadziowego

750 g mąki pszennej typu 650

200 g cukru pudru

2 jajka o rozmiarze M

200 g masła

75 g proszku do pieczenia

75 g sody oczyszczonej

25 g domowej przyprawy korzennej

 

Domowa przyprawa korzenna – składniki

 

60 g kory cynamonowej

30 g mielonego imbiru

10 g gałki muszkatołowej

10 g goździków

10 g ziaren kardamonu

10 g ziaren kolendry

10 g ziaren ziela angielskiego

3 g ziaren anyżu

1 g ziaren pieprzu białego

1 g ziaren pieprzu czarnego

 

Pierniczki z domową przyprawą korzenną – sposób przyrządzenia

 

1. Korę cynamonową najpierw rozgniatamy za pomocą moździerza, tłuczka do mięsa lub wałka do ciasta, a następnie mielimy w młynku elektrycznym. Inny sposób to starcie jej na tarce kuchennej do warzyw.

 

2. Goździki, kardamon, kolendrę, ziele angielskie, anyż oraz pieprz biały i czarny mielimy partiami lub razem, jeżeli dysponujemy młynkiem posiadającym zbiornik o odpowiednio dużej pojemności.

 

3. Gałkę muszkatołową trzemy na tarce o drobnych oczkach.

 

4. Wszystkie przyprawy łączymy i dokładnie mieszamy. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoju.

 

5. Mąkę pszenną przesiewamy przez sito. Dodajemy proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Mieszamy.

 

6. Masło rozpuszczamy w rondelku. W trakcie topienia się masła dodajemy miód, cukier puder oraz przyprawę korzenną. Ogrzewamy na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia się składników. Studzimy.

 

7. Do miski z mąką z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną dodajemy przestudzone rozpuszczone masło z dodatkami oraz jajka. Wyrabiamy ciasto, formujemy je w kulę i pod przykryciem wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

 

8. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość około 0.3 -0.6 cm na stolnicy delikatnie przyprószonej mąką. Następnie przy pomocy foremek o dowolnych kształtach wykrawamy pierniczki i przekładamy je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.

 

9. Pierniczki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C przez około 10-12 minut w zależności od grubości ciastek.