Mus czekoladowy z tofu

 

Tofu użyte w przepisie to tzw. tofu jedwabiste (silken tofu, soft tofu). Charakteryzuje się ono bardziej miękką konsystencją, niż zwykłe tofu. Dlatego chętnie stosuje się go w deserach, zupach, sosach i dressingach w charakterze substytutu jogurtu, śmietany lub majonezu.

Do zrobienia musu wykorzystać można dowolną czekoladę, niekoniecznie kombinację białej z mleczną. Pamiętać tylko należy, że połączenie gorzkiego kakao z gorzką czekoladą spowodować może, że nasz mus nie będzie wystarczająco słodki. Dla jednych może być to jego zaletą, jednak drugich może zniechęcić do deseru.

 

Mus czekoladowy z tofu – składniki

 

500 g tofu jedwabistego

60 g miodu nektarowo-spadziowego

50 g białej czekolady

50 g mlecznej czekolady

20 g kakao o obniżonej zawartości tłuszczu

1 łyżeczka soku z pomarańczy

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

szczypta mielonego cynamonu

 

Dekoracja

borówki amerykańskie

posypka do deserów

listki mięty lub melisy

 

Mus czekoladowy z tofu – sposób przyrządzenia

 

1. Białą i mleczną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. W tym celu na garnku z gotującą się wodą umieszczamy miskę. Jej dno nie powinno dotykać lustra wody. Do miski przekładamy połamaną na kawałki czekoladę i na małym ogniu rozpuszczamy, od czasu do czasu mieszając.

 

2. Kiedy czekolada się rozpuści, dodajemy kakao i mieszamy do całkowitego połączenia się składników.

 

3. Tofu miksujemy około dwóch minut na gładki krem.

 

4. Do tofu dodajemy rozpuszczoną czekoladę z kakao, miód, sok z pomarańczy, ekstrakt waniliowy i szczyptę cynamonu. Miksujemy do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji.

 

5. Mus przekładamy do pucharków i schładzamy w lodówce przez kilka godzin.

 

6. Tuż przed podaniem mus dekorujemy borówkami amerykańskimi lub innymi świeżymi owocami, ulubioną posypką i listkami mięty lub melisy.