Witamina B13 – funkcje, źródła, niedobór, nadmiar
Witamina B13 (kwas orotowy) jest jedną z najmniej znanych witamin z grupy B – do tego stopnia, że w niektórych częściach świata do dziś nie ma pełnej zgody, czy w ogóle klasyfikować ten związek jako witaminę.
Nie do końca zbadane są nie tylko jej wszystkie właściwości i wpływ na funkcjonowanie organizmu, ale nie udało się także określić precyzyjnego za potrzebowania na nią.
Podobnie jak pozostałe witaminy z grupy B jest związkiem rozpuszczalnym w wodzie. Wrażliwa na działanie światła.
Witamina B13 – funkcje w organizmie
• jest prekursorem nukleotydów,
• uczestniczy w syntezie kwasu foliowego i witaminy B12,
• obniża poziom cholesterolu we krwi,
• działa lipotropowo, przeciwdziała stłuszczeniu i marskości wątroby,
• pomaga w terapii stwardnienia rozsianego – choroby ośrodkowego układu nerwowego,
• działa przeciwartretycznie – pomaga obniżyć poziom kwasu moczowego we krwi,
• wpływa na przyrost masy mięśniowej, pomaga intensywniej i dłużej trenować,
Witamina B13 – źródła pokarmowe
• warzywa korzeniowe,
• serwatka,
• zsiadłe mleko,
• drożdże piwne,
• szpinak,
• szczaw,
Witamina B13 – zapotrzebowanie organizmu
Nie istnieją precyzyjne wytyczne odnośnie zapotrzebowania na witaminę B13. Wiemy tylko, że nie jest ono duże, a profilaktyczną dawkę dzienną określono na poziomie od 500 do 1000 mg.
Witamina B13 – skutki niedoboru w organizmie
• dna moczanowa,
• zaburzenia metabolizmu białek i aminokwasów,
• miażdżyca,
• ataki kolki nerkowej,
• stwardnienie rozsiane,
Witamina B13 – nadmiar
Nie są znane ani skutki nadmiaru kwasu orotowego w organizmie, ani jego toksyczność.