Danie jednogarnkowe z pieczarkami na ostro

 

Danie jednogarnkowe z pieczarkami na ostro serwować można jako samodzielną potrawę podaną z razowym pieczywem lub kaszą. Można też lekko je zagęścić i wykorzystywać jako sos na przykład do placków ziemniaczanych.

Danie w wersji przedstawionej poniżej nie zawiera mięsa, ale jeżeli chcesz, możesz je dodać. Pasować tu będzie na przykład smażona mielona łopatka wieprzowa lub podsmażone kawałki piersi z kurczaka.

 

Danie jednogarnkowe z pieczarkami na ostro – składniki

 

500 g małych pieczarek

1 duża czerwona papryka

1 duża marchew

1 duża cebula

1 duży ząbek czosnku

500 ml przecieru pomidorowego

2 łyżki masła 

1 kostka mięsna

1 łyżka sosu sojowego

1/3 łyżeczki mielonego chilli

pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki

mielony czarny pieprz

sól

 

Danie jednogarnkowe z pieczarkami na ostro – sposób przyrządzenia

 

1. Pieczarki oczyść, umyj i pokrój w niezbyt cienkie plasterki.

 

2. Paprykę umyj, usuń z niej gniazdo nasienne i pokrój w kostkę.

 

3. Marchew umyj i pokrój w małą kostkę.

 

4. Cebulę pokrój w kostkę lub posiekaj.

 

5. W dużym rondlu rozpuść masło. Dodaj pieczarki i cebulę i smaż na dużym ogniu przez około trzy minuty cały czas mieszając.

 

6. Pod koniec smażenia dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz szczyptę soli i świeżo zmielonego czarnego pieprzu.

 

7. Do pieczarek usmażonych z cebulą i czosnkiem dodaj pozostałe warzywa – czerwoną paprykę i marchew.

 

8. Warzywa zalej przecierem pomidorowym. Dodaj sos sojowy, chilli oraz słodką paprykę. Zagotuj.

 

9. Kiedy danie się zagotuje dodaj kostkę mięsną i dokładnie wymieszaj, aż do jej całkowitego rozpuszczenia.

 

10. Potrawę gotuj od momentu zagotowania przez około trzydzieści minut. Pod koniec gotowania sprawdź smak i ewentualnie dosmacz solą i pieprzem.