Danie jednogarnkowe z pieczarkami na ostro
Danie jednogarnkowe z pieczarkami na ostro serwować można jako samodzielną potrawę podaną z razowym pieczywem lub kaszą. Można też lekko je zagęścić i wykorzystywać jako sos na przykład do placków ziemniaczanych.
Danie w wersji przedstawionej poniżej nie zawiera mięsa, ale jeżeli chcesz, możesz je dodać. Pasować tu będzie na przykład smażona mielona łopatka wieprzowa lub podsmażone kawałki piersi z kurczaka.
Danie jednogarnkowe z pieczarkami na ostro – składniki
500 g małych pieczarek
1 duża czerwona papryka
1 duża marchew
1 duża cebula
1 duży ząbek czosnku
500 ml przecieru pomidorowego
2 łyżki masła
1 kostka mięsna
1 łyżka sosu sojowego
1/3 łyżeczki mielonego chilli
pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki
mielony czarny pieprz
sól
Danie jednogarnkowe z pieczarkami na ostro – sposób przyrządzenia
1. Pieczarki oczyść, umyj i pokrój w niezbyt cienkie plasterki.
2. Paprykę umyj, usuń z niej gniazdo nasienne i pokrój w kostkę.
3. Marchew umyj i pokrój w małą kostkę.
4. Cebulę pokrój w kostkę lub posiekaj.
5. W dużym rondlu rozpuść masło. Dodaj pieczarki i cebulę i smaż na dużym ogniu przez około trzy minuty cały czas mieszając.
6. Pod koniec smażenia dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz szczyptę soli i świeżo zmielonego czarnego pieprzu.
7. Do pieczarek usmażonych z cebulą i czosnkiem dodaj pozostałe warzywa – czerwoną paprykę i marchew.
8. Warzywa zalej przecierem pomidorowym. Dodaj sos sojowy, chilli oraz słodką paprykę. Zagotuj.
9. Kiedy danie się zagotuje dodaj kostkę mięsną i dokładnie wymieszaj, aż do jej całkowitego rozpuszczenia.
10. Potrawę gotuj od momentu zagotowania przez około trzydzieści minut. Pod koniec gotowania sprawdź smak i ewentualnie dosmacz solą i pieprzem.