Sałatka grecka
Istnieje wiele różnych wariantów podania sałatki greckiej. Niektórzy dodają do niej anchois, sałatę, kapary, świeże liście bazylii, grillowanego kurczaka, a nawet ciecierzycę.
Także sos do sałatki greckiej występuje w wielu wersjach – z dodatkiem cytryny, białego lub czerwonego octu winnego, czosnku czy natki pietruszki.
Sałatka grecka – składniki
pół czerwonej papryki
pół zielonej papryki
1 średnia czerwona cebula
3 średnie pomidory
1 duży ogórek sałatkowy
kilka czarnych oliwek drylowanych
250 g sera feta
Sos
3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
1 łyżka octu winnego białego
1 łyżka suszonego oregano
szczypta pieprzu
szczypta soli
Sałatka grecka – sposób przyrządzenia
1. Czerwoną i zieloną paprykę kroimy w cienkie paski lub w kostkę.
2. Czerwoną cebulę kroimy w piórka.
3. Z pomidorów usuwamy twardy środek i kroimy je w grubą kostkę.
4. Ogórki obieramy ze skórki i kroimy w grubą kostkę lub w niezbyt cienkie półplasterki.
5. Czarne oliwki kroimy na pół.
6. Pokrojone warzywa przekładamy do miski i mieszamy.
7. Przygotowujemy sos – łączymy oliwę z oliwek z octem winnym i oregano. Dodajemy szczyptę świeżo zmielonego czarnego pieprzu i sól. Ponieważ ser feta jest dość słony, z ilością soli należy uważać i można wręcz całkowicie z niej zrezygnować.
8. Ser feta kroimy w kostkę i dodajemy do sałatki tuż przed podaniem.
9. Na koniec całość polewamy sosem i delikatnie mieszamy.