Sałatka grecka

 

Istnieje wiele różnych wariantów podania sałatki greckiej. Niektórzy dodają do niej anchois, sałatę, kapary, świeże liście bazylii, grillowanego kurczaka, a nawet ciecierzycę. 

Także sos do sałatki greckiej występuje w wielu wersjach – z dodatkiem cytryny, białego lub czerwonego octu winnego, czosnku czy natki pietruszki.

 

Sałatka grecka – składniki

 

pół czerwonej papryki

pół zielonej papryki

1 średnia czerwona cebula

3 średnie pomidory

1 duży ogórek sałatkowy

kilka czarnych oliwek drylowanych

250 g sera feta

 

Sos

3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin

1 łyżka octu winnego białego

1 łyżka suszonego oregano

szczypta pieprzu

szczypta soli

 

Sałatka grecka – sposób przyrządzenia

 

1. Czerwoną i zieloną paprykę kroimy w cienkie paski lub w kostkę.

 

2. Czerwoną cebulę kroimy w piórka.

 

3. Z pomidorów usuwamy twardy środek i kroimy je w grubą kostkę.

 

4. Ogórki obieramy ze skórki i kroimy w grubą kostkę lub w niezbyt cienkie półplasterki.

 

5. Czarne oliwki kroimy na pół.

 

6. Pokrojone warzywa przekładamy do miski i mieszamy.

 

7. Przygotowujemy sos – łączymy oliwę z oliwek z octem winnym i oregano. Dodajemy szczyptę świeżo zmielonego czarnego pieprzu i sól. Ponieważ ser feta jest dość słony, z ilością soli należy uważać i można wręcz całkowicie z niej zrezygnować.

 

8. Ser feta kroimy w kostkę i dodajemy do sałatki tuż przed podaniem.

 

9. Na koniec całość polewamy sosem i delikatnie mieszamy.