Marchewkowo-ziemniaczana zupa krem na ostro
Użyte w tej zupie warzywa to prawdziwa skarbnica składników odżywczych i innych substancji wywierających pozytywny wpływ na nasze zdrowie i urodę.
Marchew zawiera duże ilości oddziałującego korzystnie na oczy beta-karotenu.
Ziemniaki są źródłem mającej właściwości antyoksydacyjne witaminy C i wpływającego na obniżenie ciśnienia tętniczego potasu.
W kalafiorze znajdziemy izotiocyjany i indole pomocne w profilaktyce antynowotworowej.
Pomidory bogate są w działający przeciwutleniająco likopen.
Z kolei cebula i czosnek ze względu na liczne właściwości lecznicze nazywane są naturalnymi antybiotykami.
Marchewkowo-ziemniaczana zupa krem na ostro – składniki
4 duże marchewki
2 duże ziemniaki
1/4 małego kalafiora
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
2 suszone pomidory
1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
2-3 łyżki sosu chili
2 łyżki sosu sojowego ciemnego
2 łyżki masła
pół łyżeczki suszonego tymianku
sól
pieprz
kilka listków świeżej bazylii
Marchewkowo-ziemniaczana zupa krem na ostro – sposób wykonania
1. Marchew, ziemniaki, cebulę i czosnek obierz. Marchew pokrój w plasterki, ziemniaki i cebulę w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę. Z kalafiora usuń liście i podziel go na małe różyczki.
2. Cebulę podduś na maśle, aż będzie miękka. Dodaj czosnek, marchew, ziemniaki i kalafior. Warzywa podsmaż na wolnym ogniu przez około dwie minuty ciągle mieszając.
3. Do garnka z bulionem włóż podsmażone warzywa i gotuj je przez kwadrans. Jeżeli nie masz pod ręką ani bulionu drobiowego, ani warzywnego możesz ewentualnie użyć zwykłą wodę.
4. Do bulionu z warzywami dodaj suszone pomidory, ciemny sos sojowy, suszony tymianek i sos chili. Wszystko razem zmiksuj na gładki krem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
5. Zupę udekoruj pokrojonymi listkami bazylii. Podawaj gorącą z grzankami. Możesz także wkruszyć do niej trochę sera pleśniowego.