Marchewkowo-ziemniaczana zupa krem na ostro

 

Użyte w tej zupie warzywa to prawdziwa skarbnica składników odżywczych i innych substancji wywierających pozytywny wpływ na nasze zdrowie i urodę.

Marchew zawiera duże ilości oddziałującego korzystnie na oczy beta-karotenu.

Ziemniaki są źródłem mającej właściwości antyoksydacyjne witaminy C i wpływającego na obniżenie ciśnienia tętniczego potasu.

W kalafiorze znajdziemy izotiocyjany i indole pomocne w profilaktyce antynowotworowej.

Pomidory bogate są w działający przeciwutleniająco likopen.

Z kolei cebula i czosnek ze względu na liczne właściwości lecznicze nazywane są naturalnymi antybiotykami.

 

Marchewkowo-ziemniaczana zupa krem na ostro – składniki

 

4 duże marchewki

2 duże ziemniaki

1/4 małego kalafiora

2 średnie cebule

2 ząbki czosnku

2 suszone pomidory

1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego

2-3 łyżki sosu chili

2 łyżki sosu sojowego ciemnego

2 łyżki masła

pół łyżeczki suszonego tymianku

sól 

pieprz

kilka listków świeżej bazylii

 

Marchewkowo-ziemniaczana zupa krem na ostro – sposób wykonania

 

1. Marchew, ziemniaki, cebulę i czosnek obierz. Marchew pokrój w plasterki, ziemniaki i cebulę w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę. Z kalafiora usuń liście i podziel go na małe różyczki.

 

2. Cebulę podduś na maśle, aż będzie miękka. Dodaj czosnek, marchew, ziemniaki i kalafior. Warzywa podsmaż na wolnym ogniu przez około dwie minuty ciągle mieszając.

 

3. Do garnka z bulionem włóż podsmażone warzywa i gotuj je przez kwadrans. Jeżeli nie masz pod ręką ani bulionu drobiowego, ani warzywnego możesz ewentualnie użyć zwykłą wodę.

 

4. Do bulionu z warzywami dodaj suszone pomidory, ciemny sos sojowy, suszony tymianek i sos chili. Wszystko razem zmiksuj na gładki krem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

 

5. Zupę udekoruj pokrojonymi listkami bazylii. Podawaj gorącą z grzankami. Możesz także wkruszyć do niej trochę sera pleśniowego.