Lamingtony
Lamingtony (Lamingtons) to jeden z bardziej popularnych w Australii deserów. Ich bazę stanowi zazwyczaj ciasto biszkoptowe lub maślane, pokrojone na równej wielkości kawałki, polane czekoladową polewą i obtoczone w wiórkach kokosowych.
Lamingtony – składniki
Ciasto
100 g mąki pszennej typu 450
60 g cukru białego drobnego
50 g mąki kukurydzianej
15 g cukru waniliowego
20 g masła o zawartości tłuszczu 82%
5 g proszku do pieczenia
5 jajek o rozmiarze M
40 ml mleka 3,2%
Czekoladowa polewa
300 g cukru pudru
35 g kakao o obniżonej zawartości tłuszczu
30 g masła o zawartości tłuszczu 82%
200 ml mleka 3,2%
pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
180 g wiórków kokosowych drobnych
Lamingtony – sposób przyrządzenia
1. Mąkę pszenną, mąkę kukurydzianą i proszek do pieczenia przesiej przez sito do miski. Starannie wymieszaj.
2. Do małego garnuszka wlej mleko. Dodaj masło. Podgrzewaj na małym ogniu, aż masło się stopi. Odstaw do przestudzenia.
3. Oddziel żółtka od białek.
Żółtka roztrzep widelcem.
Białka ubij na sztywno. Pod koniec ubijania małymi porcjami dodaj cukier biały drobny i cukier waniliowy.
4. Do ubitych z cukrem białek, cały czas miksując dodaj powoli roztrzepane żółtka.
Masę jajeczną ubijaj na wysokich obrotach przez około 5 minut.
5. Do ubitej masy jajecznej powoli partiami dodaj mieszaninę mąki pszennej, mąki kukurydzianej i proszku do pieczenia oraz wlej roztopione masło z mlekiem.
Wymieszaj delikatnie całość, najlepiej przy pomocy drewnianej łyżki, aż składniki się połączą.
6. Masę przelej do kwadratowej tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto piecz na środkowej półce rozgrzanego do temperatury 170°C piekarnika przez około 20-25 minut.
Czas pieczenia trudno precyzyjnie określić, w dużym stopniu zależy on od rodzaju piekarnika. Dlatego proces pieczenia należy kontrolować przeprowadzając tzw. test suchego patyczka.
Po upieczeniu wyciągnij ciasto z piekarnika i odstaw na kilka godzin do całkowitego ostudzenia. Następnie pokrój ciasto na kilkanaście równej wielkości kawałków.
7. Przygotuj czekoladową polewę.
W garnuszku na bardzo małym ogniu rozpuść masło z mlekiem.
Nie zdejmując naczynia z ognia, dodaj cukier puder, kakao i ekstrakt waniliowy.
Mieszaj przez około dwie minuty, aż składniki dokładnie się połączą.
Odstaw na chwilę, by polewa lekko ostygła, ale uważaj, by nie schłodzić jej za bardzo, gdyż zacznie gęstnieć.
8. Każdy kawałek ciasta zamocz w czekoladowej polewie, a następnie obtocz w wiórkach kokosowych.
Gotowe lamingtony przekładaj na kratkę do studzenia ciast.