Zupa krem z dyni, marchwi i jabłka

 

Przedstawiona poniżej zupa krem z dyni, marchwi i jabłka wzbogacona przyprawami korzennymi (kurkumą, gałką muszkatołową, cynamonem) to nie tylko interesujące połączenie smakowe i kolorystyczne, ale także źródło wielu witamin i składników mineralnych przynoszących pożytek naszemu zdrowiu i urodzie.

 

Zupa krem z dyni, marchwi i jabłka – składniki

 

1 kg nieobranej dyni

1 duża marchew 

1 duże jabłko

1 cebula

2 ząbki czosnku

500 ml bulionu warzywnego lub rosołu

200 ml wody

50 ml śmietanki kremówki

1/2 łyżeczki kurkumy

1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej

1/3 łyżeczki cynamonu

1/3 łyżeczki wędzonej papryki

szczypta pieprzu cayenne

szczypta czarnego pieprzu

szczypta soli

 

 

Zupa krem z dyni, marchwi i jabłka – sposób przyrządzenia 

 

1. Dynię cienko obieramy ze skórki za pomocą nożyka lub obieraczki do warzyw. Usuwamy z niej włóknisty środek wraz pestkami. Miąższ dyni kroimy w dużą kostkę. Jeżeli mamy dynię odmiany Hokkaido, nie musimy jej obierać.

 

2. Marchew myjemy, obieramy i kroimy na kilkucentymetrowe kawałki.

 

3. Jabłko myjemy, obieramy ze skórki, przekrawamy na pół i usuwamy gniazdo nasienne.

 

4. Cebulę i czosnek obieramy z łupiny. Obraną cebulę przekrawamy na pół.

 

5. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C.

 

6. Pokrojoną dynię, marchew, jabłko, cebulę i czosnek przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na dno naczynia wlewamy 200 ml wody. Naczynie szczelnie zamykamy. Pieczemy przez około godzinę, po czym zdejmujemy pokrywkę i zapiekamy jeszcze około 5-10 minut, tak by zawartość naczynia z góry lekko się podpiekła, ale by cały płyn nie wyparował.

 

7. Upieczone warzywa i jabłko wraz z płynem przekładamy do garnka i pozostawiamy na kilka minut, by lekko przestygły. Następnie zalewamy je zimnym bulionem warzywnym lub rosołem, dodajemy śmietankę kremówkę, miksujemy na gładko, po czym zagotowujemy.

 

8. Kiedy zupa zacznie się gotować dodajemy kurkumę, gałkę muszkatołową, cynamon, wędzoną paprykę oraz szczyptę pieprzu cayenne, czarnego pieprzu i soli. 

 

9. Zupę gotujemy przez około 10 minut. Po ugotowaniu próbujemy i ewentualnie ponownie doprawiamy do smaku.

 

10. Zupa najlepiej smakuje bardzo gorąca, posypana ulubioną zieleniną.