Ciasto czekoladowo-bananowe z orzechami

 

Ciasto czekoladowo-bananowe podane z filiżanką kawy lub kakao skutecznie poprawi humor w chłodne, deszczowe dni.

 

Ciasto czekoladowo-bananowe z orzechami – składniki

 

200 g mąki pszennej typu 550

200 g cukru białego drobnego

150 g masła o zawartości tłuszczu 82%

80 g kakao o obniżonej zawartości tłuszczu

50 g orzechów włoskich

30 g cukru waniliowego

8 g proszku do pieczenia

4 g sody oczyszczonej

2 g soli

3 średniej wielkości banany

3 średniej wielkości jajka

dowolne orzechy do przybrania (opcjonalnie)

 

Ciasto czekoladowo-bananowe z orzechami – sposób przyrządzenia

 

1. W małym garnuszku roztop masło i odstaw do przestudzenia.

 

2. Banany obierz ze skórki, pokrój lub połam na mniejsze kawałki i rozgnieć widelcem na gładką masę.

 

3. Mąkę pszenną i kakao przesiej przez sito. Dodaj proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. Dokładnie wymieszaj.

 

4. Jajka roztrzep widelcem.

 

5. Orzechy włoskie bardzo drobno posiekaj.

 

6. Banany przełóż do dużej miski. Dodaj jajka, cukier biały drobny, cukier waniliowy, orzechy włoskie i przestudzone masło. Wymieszaj.

 

7. Następnie dodaj mąkę pszenną z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Całość starannie ręcznie wymieszaj za pomocą łyżki, aż wszystkie składniki się połączą i powstanie jednolita masa.

 

8. Rozgrzej piekarnik do temperatury 175°C . Keksówkę dokładnie natłuść. Formę możesz też wyłożyć papierem do pieczenia.

 

9. Ciasto przelej do formy. Wyrównaj wierzch szpatułką.

Piecz przez około 50 minut, jednak już po około 45 minutach przeprowadź test suchego patyczka. Czas pieczenia w zależności od rodzaju piekarnika może ulec skróceniu lub się o kilka minut wydłużyć.

 

10. Po upieczeniu wierzch ciasta możesz udekorować posiekanymi orzechami, np. laskowymi lub włoskimi.