Bezy cynamonowe

 

Bezy cynamonowe różnią się od tradycyjnych bez szwajcarskich tylko jednym składnikiem, sposób ich przyrządzania jest ten sam. Dlatego przedstawiony poniżej przepis służyć może jako przepis bazowy, gdy chcemy zrobić klasyczne śnieżnobiałe i kruche bezy – wystarczy tylko nie dodawać cynamonu.

 

Bezy cynamonowe – składniki

 

5 białek z jajek o rozmiarze M

300 g białego drobnego cukru

pół płaskiej łyżeczki mielonego cynamonu

 

Bezy cynamonowe – sposób przyrządzenia

 

1. Przygotowujemy dwa naczynia – miseczkę i garnek o trochę mniejszej, niż miseczka średnicy.

 

2. W miseczce umieszczamy białka i cukier i dokładnie je ze sobą mieszamy. Białka powinny być w temperaturze pokojowej.

 

3. Do garnka nalewamy wodę i ją zagotowujemy. Woda nie powinna sięgać więcej niż 1/3 – 1/2 wysokości naczynia.

 

4. Kiedy woda zacznie się gotować, zmniejszamy maksymalnie płomień. Miseczkę z białkami i cukrem wstawiamy do garnka z wrzątkiem. Dno miseczki nie powinno dotykać wody.

 

5. Białka ogrzewamy w kąpieli wodnej cały czas mieszając, aż do rozpuszczenia się cukru.

 

6. Kiedy struktura cukru nie jest już wyczuwalna miseczkę zdejmujemy z garnka i przez minutę studzimy.

 

7. Następnie białka ubijamy mikserem do momentu, aż masa bezowa uzyska gęstą, puszystą i sztywną formę. W zależności od tego jak bardzo ciepłe są białka proces ten może potrwać od kilku do kilkunastu minut.

 

8. Pod koniec ubijania do masy dodajemy mielony cynamon.

 

9. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy ubite białka i formujemy z nich dowolnej wielkości bezy. Możemy użyć do tej czynności rękawa cukierniczego, ale zwykłe łyżeczki też dadzą radę.

 

10. Piekarnik nagrzewamy do 120°C. Bezy umieszczamy na środkowej półce piekarnika, po czym natychmiast obniżamy temperaturę do 110°C, a przy włączonym termoobiegu do 90°C i suszymy je przez około 2 godziny. Jeżeli nasze bezy są duże, czas suszenia można wydłużyć.

 

11. Gotowe bezy pozostawiamy w zamkniętym piekarniku do całkowitego ostygnięcia. Przechowujemy je w szczelnych pojemnikach, by nie zwilgotniały.