Ciasto czekoladowe z orzechami i rodzynkami

 

Proporcje orzechów i rodzynek w tym cieście czekoladowym są dowolne, ważne by w sumie było ich około 200 gramów. Jeżeli nie lubisz któregoś z tych dwóch składników zrezygnuj z niego i w zamian dodaj więcej drugiego. Możesz też upiec ciasto czekoladowe bez dodatku bakalii. 

 

Ciasto czekoladowe z orzechami i rodzynkami – składniki

 

300 g mąki pszennej

300 g cukru pudru

200 g gorzkiej czekolady

50 g ciemnego kakao

200 g margaryny

100 g orzechów włoskich lub pekan

100 g rodzynek sułtańskich

2 łyżeczki proszku do pieczenia

4 jajka o rozmiarze M

300 ml mleka

szczypta soli

 

Ciasto czekoladowe z orzechami i rodzynkami – sposób przyrządzenia

 

1. Orzechy posiekaj na mniejsze kawałki. Zalej je i rodzynki gorącą wodą. Następnie osusz.

 

2. W dużej misce dokładnie wymieszaj mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia i sól.

 

3. Gorzką czekoladę połam na mniejsze kawałki i rozpuścić wraz z margaryną w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce.

 

4. Jajka ubij wraz z cukrem pudrem na gładką, jasną masę.

 

5. Do miski z wymieszanymi składnikami suchymi dodaj rozpuszczoną i ostudzoną czekoladę z margaryną, ubite jajka z cukrem i mleko. Całość dokładnie wymieszaj lub zmiksuj, aż powstanie jednolita masa.

 

6. Osuszone orzechy i rodzynki obtocz w mące, by nie opadły w cieście na dno. Wprawdzie ciasto jest dość gęste i powinno utrzymać ciężar bakalii, ale mimo to warto się zabezpieczyć.

 

7. Obtoczone w mące orzechy i rodzynki wmieszaj kilkoma ruchami w ciasto.

 

8. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C. Ciasto przelej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

 

9. Piecz ciasto przez około 40 minut, ale już po około pół godzinie możesz zacząć robić tzw. test suchego patyczka, czyli sprawdzać za pomocą wykałaczki lub patyczka do szaszłyków, czy jest upieczone. Jeśli patyczek będzie suchy, ciasto jest gotowe.

 

10. Upieczone ciasto czekoladowe ostudź. Podawaj z kubkiem gorącego kakao lub kawą.