Kotlety mielone z dodatkiem cukinii i marchwi

 

Wzbogacenie kotletów mielonych w cukinię i marchew podniesie nie tylko wartość odżywczą tego dania, ale również jego walory smakowe.

 

Kotlety mielone z dodatkiem cukinii i marchwi – składniki

 

800 g mielonej łopatki wieprzowej

200 g zielonej cukinii

1 mała marchewka

1 duża cebula

2 ząbki czosnku

2 jajka

4 łyżki bułki tartej

kilka łyżek oleju rzepakowego

1 łyżka masła

 

Przyprawy

2 płaskie łyżeczki soli

1/3 łyżeczki czarnego pieprzu

1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego

1/3 łyżeczki ostrej mielonej papryki

1/3 łyżeczki suszonego majeranku

szczypta kminu rzymskiego

kilka łyżek bułki tartej (do obtaczania)

 

Kotlety mielone z dodatkiem cukinii i marchwi – sposób przyrządzenia

 

1. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy cebulę i smażymy na złoty kolor. Odstawiamy do przestudzenia.

 

2. Cukinię ścieramy na tarce o małych oczkach.  Jeżeli nasza cukinia jest wyrośnięta i ma zgrubiałą skórkę, należy wcześniej ją obrać i usunąć gniazda nasienne. 

 

3. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

 

4. Do miski przekładamy mięso mielone, przestudzoną cebulę, startą cukinię i marchew. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą, jajka oraz przyprawy – sól, świeżo zmielony czarny pieprz, majeranek, pieprz ziołowy, ostrą mieloną paprykę i szczyptę kminu rzymskiego.

 

5. Całość mieszamy i wyrabiamy do połączenia się składników. Jeżeli masa jest zbyt rzadka, można dodać jeszcze trochę bułki tartej.

 

6. Z powstałej masy formujemy zwilżonymi dłońmi równej wielkości kotlety i obtaczamy je w bułce tartej.

 

7. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy.

 

8. Kotlety smażymy na małym ogniu z obu stron na mocno rumiany kolor. Usmażone przekładamy na papierowy ręcznik aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.