Kotlety mielone z dodatkiem cukinii i marchwi
Wzbogacenie kotletów mielonych w cukinię i marchew podniesie nie tylko wartość odżywczą tego dania, ale również jego walory smakowe.
Kotlety mielone z dodatkiem cukinii i marchwi – składniki
800 g mielonej łopatki wieprzowej
200 g zielonej cukinii
1 mała marchewka
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
2 jajka
4 łyżki bułki tartej
kilka łyżek oleju rzepakowego
1 łyżka masła
Przyprawy
2 płaskie łyżeczki soli
1/3 łyżeczki czarnego pieprzu
1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego
1/3 łyżeczki ostrej mielonej papryki
1/3 łyżeczki suszonego majeranku
szczypta kminu rzymskiego
kilka łyżek bułki tartej (do obtaczania)
Kotlety mielone z dodatkiem cukinii i marchwi – sposób przyrządzenia
1. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy cebulę i smażymy na złoty kolor. Odstawiamy do przestudzenia.
2. Cukinię ścieramy na tarce o małych oczkach. Jeżeli nasza cukinia jest wyrośnięta i ma zgrubiałą skórkę, należy wcześniej ją obrać i usunąć gniazda nasienne.
3. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
4. Do miski przekładamy mięso mielone, przestudzoną cebulę, startą cukinię i marchew. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą, jajka oraz przyprawy – sól, świeżo zmielony czarny pieprz, majeranek, pieprz ziołowy, ostrą mieloną paprykę i szczyptę kminu rzymskiego.
5. Całość mieszamy i wyrabiamy do połączenia się składników. Jeżeli masa jest zbyt rzadka, można dodać jeszcze trochę bułki tartej.
6. Z powstałej masy formujemy zwilżonymi dłońmi równej wielkości kotlety i obtaczamy je w bułce tartej.
7. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy.
8. Kotlety smażymy na małym ogniu z obu stron na mocno rumiany kolor. Usmażone przekładamy na papierowy ręcznik aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.