Chlebek bananowy z cynamonem i kardamonem
Upieczenie chlebka bananowego to jeden z bardziej popularnych (obok mrożenia lub zmiksowania na koktajl) sposobów wykorzystania przejrzewających bananów.
Chlebek bananowy smakuje zarówno serwowany samodzielnie, jak i z ulubionymi dodatkami, np. dżemem, kremem czekoladowym czy masłem orzechowym lub migdałowym.
Ciekawym sposobem jego podania jest opieczenie kromek chlebka w piekarniku lub tosterze, a następnie obłożenie ich plasterkami bananów, truskawek czy też innych owoców i polanie ich miodem lub syropem klonowym.
Chlebek bananowy z cynamonem i kardamonem – składniki
250 g mąki pszennej typu 550
200 g cukru białego drobnego
125 g masła o zawartości tłuszczu 82%
15 g cukru waniliowego
3 duże dojrzałe banany
3 średnie jajka
10 g proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki cynamonu
3/4 łyżeczki kardamonu
pół płaskiej łyżeczki soli
Chlebek bananowy z cynamonem i kardamonem – sposób przyrządzenia
1. Masło rozpuść na bardzo małym ogniu, nie dopuszczając do jego zrumienienia lub roztop w kąpieli wodnej (masło pokrój w grubą kostkę, przełóż do miski, którą następnie umieść na garnku z niewielką ilością gotującej się wody, tak by dno miski nie dotykało tafli wody i mieszaj, aż się rozpuści).
Roztopione masło przestudź.
2. Banany pokrój na mniejsze kawałki i zblenduj lub rozgnieć widelcem na gładką masę.
3. Rozdrobnione banany połącz z roztopionym masłem. Wymieszaj.
4. Jajka roztrzep widelcem i dodaj je do masy bananowej. Całość starannie wymieszaj.
5. Przygotuj składniki suche.
Mąkę przesiej przez sito. Dodaj cukier biały drobny, cukier waniliowy, cynamon, kardamon, proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj.
6. Składniki suche połącz ze składnikami mokrymi i starannie wymieszaj.
7. Ciasto przelej do uprzednio natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia formy.
8. Chlebek piecz w rozgrzanym do temperatury 180°C piekarniku, przez około 45-50 minut.