Chlebek bananowy z cynamonem i kardamonem

 

Upieczenie chlebka bananowego to jeden z bardziej popularnych (obok mrożenia lub zmiksowania na koktajl) sposobów wykorzystania przejrzewających bananów.

Chlebek bananowy smakuje zarówno serwowany samodzielnie, jak i z ulubionymi dodatkami, np. dżemem, kremem czekoladowym czy masłem orzechowym lub migdałowym.

Ciekawym sposobem jego podania jest opieczenie kromek chlebka w piekarniku lub tosterze, a następnie obłożenie ich plasterkami bananów, truskawek czy też innych owoców i polanie ich miodem lub syropem klonowym.

 

Chlebek bananowy z cynamonem i kardamonem – składniki

 

250 g mąki pszennej typu 550

200 g cukru białego drobnego

125 g masła o zawartości tłuszczu 82%

15 g cukru waniliowego

3 duże dojrzałe banany 

3 średnie jajka

10 g proszku do pieczenia

3/4 łyżeczki cynamonu

3/4 łyżeczki kardamonu

pół płaskiej łyżeczki soli

 

Chlebek bananowy z cynamonem i kardamonem – sposób przyrządzenia

 

1. Masło rozpuść na bardzo małym ogniu, nie dopuszczając do jego zrumienienia lub roztop w kąpieli wodnej (masło pokrój w grubą kostkę, przełóż do miski, którą następnie umieść na garnku z niewielką ilością gotującej się wody, tak by dno miski nie dotykało tafli wody i mieszaj, aż się rozpuści).

Roztopione masło przestudź.

 

2. Banany pokrój na mniejsze kawałki i zblenduj lub rozgnieć widelcem na gładką masę.

 

3. Rozdrobnione banany połącz z roztopionym masłem. Wymieszaj.

 

4. Jajka roztrzep widelcem i dodaj je do masy bananowej. Całość starannie wymieszaj.

 

5. Przygotuj składniki suche.

Mąkę przesiej przez sito. Dodaj cukier biały drobny, cukier waniliowy, cynamon, kardamon, proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj.

 

6. Składniki suche połącz ze składnikami mokrymi i starannie wymieszaj.

 

7. Ciasto przelej do uprzednio natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia formy.

 

8. Chlebek piecz w rozgrzanym do temperatury 180°C piekarniku, przez około 45-50 minut.