Zapiekanka z cukinią i pomidorami
Potrawa ta serwowana może być jako samodzielne danie lub jako dodatek do dania głównego. Zapiekankę podawaną samodzielnie wzbogacić można mięsną wkładką, np. zamarynowaną i wstępnie podsmażoną piersią z kurczaka pokrojoną w paski.
Zapiekanka z cukinią i pomidorami – składniki
500 g cukinii
350 g pomidorów koktajlowych
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
100 g sera gouda
100 g ementalera
150 ml słodkiej śmietanki 30%
2 łyżki pesto z bazylii lub z natki pietruszki
2 łyżki oliwy z oliwek
pół łyżeczki suszonego oregano
czarny pieprz
sól
natka pietruszki (do dekoracji)
masło (do posmarowania formy)
Zapiekanka z cukinią i pomidorami – sposób przyrządzenia
1. Cukinię umyj i pokrój w plastry o grubości około pół centymetra.
2. Pomidory koktajlowe umyj i przekrój na pół.
Jeżeli nie dysponujesz akurat tą odmianą pomidorów, skorzystaj z tej którą masz pod ręką. W przypadku większych pomidorów zamiast kroić je na pół, pokrój je w równej wielkości plastry.
3. Cebulę i czosnek bardzo drobno posiekaj.
4. Sery gouda i ementaler zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, następnie wymieszaj starannie ze śmietanką.
5. Rozgrzej piekarnik do temperatury 170°C.
6. Formę do zapiekania natłuść masłem.
7. W misce warzywa połącz z oliwą z oliwek, suszonym oregano, solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Delikatnie wymieszaj. Przełóż do formy do zapiekania.
8. Zapiekankę piecz przez około pół godziny. Po tym czasie wyciągnij ją z piekarnika i na jej wierzchu równomiernie rozłóż starty ser wymieszany ze śmietanką. Całość skrop sosem pesto. Ponownie włóż do piekarnika i zapiekaj kolejne 10 minut.
9. Zapiekankę podawaj gorącą, udekorowaną natką pietruszki.