Zapiekanka z cukinią i pomidorami

 

Potrawa ta serwowana może być jako samodzielne danie lub jako dodatek do dania głównego. Zapiekankę podawaną samodzielnie wzbogacić można mięsną wkładką, np. zamarynowaną i wstępnie podsmażoną piersią z kurczaka pokrojoną w paski.

 

Zapiekanka z cukinią i pomidorami – składniki

 

500 g cukinii

350 g pomidorów koktajlowych

1 mała cebula

2 ząbki czosnku

100 g sera gouda

100 g ementalera

150 ml słodkiej śmietanki 30%

2 łyżki pesto z bazylii lub z natki pietruszki

2 łyżki oliwy z oliwek

pół łyżeczki suszonego oregano

czarny pieprz

sól

natka pietruszki (do dekoracji)

masło (do posmarowania formy)

 

Zapiekanka z cukinią i pomidorami – sposób przyrządzenia

 

1. Cukinię umyj i pokrój w plastry o grubości około pół centymetra. 

 

2. Pomidory koktajlowe umyj i przekrój na pół.

Jeżeli nie dysponujesz akurat tą odmianą pomidorów, skorzystaj z tej którą masz pod ręką. W przypadku większych pomidorów zamiast kroić je na pół, pokrój je w równej wielkości plastry.

 

3. Cebulę i czosnek bardzo drobno posiekaj.

 

4. Sery gouda i ementaler zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, następnie wymieszaj starannie ze śmietanką.

 

5. Rozgrzej piekarnik do temperatury 170°C. 

 

6. Formę do zapiekania natłuść masłem.

 

7. W misce warzywa połącz z oliwą z oliwek, suszonym oregano, solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Delikatnie wymieszaj. Przełóż do formy do zapiekania.

 

8. Zapiekankę piecz przez około pół godziny. Po tym czasie wyciągnij ją z piekarnika i na jej wierzchu równomiernie rozłóż starty ser wymieszany ze śmietanką. Całość skrop sosem pesto. Ponownie włóż do piekarnika i zapiekaj kolejne 10 minut.

 

9. Zapiekankę podawaj gorącą, udekorowaną natką pietruszki.