Zapiekanka z brokułów i ziemniaków
Proponowana w przepisie poniżej zapiekanka z brokułów i ziemniaków jest daniem wegetariańskim. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by wzbogacić ją mięsnymi dodatkami – podsmażonym mielonym mięsem, plasterkami kiełbasy czy pokrojonymi w kostkę boczkiem lub szynką.
Zapiekanka z brokułów i ziemniaków – składniki
1 średni brokuł
5 średnich ziemniaków
1 czerwona cebula
1 duży ząbek czosnku
250 ml słodkiej śmietanki 30%
1 jajko o rozmiarze S
125 g mozzarelli
100 g sera cheddar
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
szczypta gałki muszkatołowej
czarny pieprz
sól
masło (do posmarowania formy)
kilka listków bazylii (do dekoracji)
Zapiekanka z brokułów i ziemniaków – sposób przyrządzenia
1. Z brokuła usuwamy liście i odcinamy łodygę. Przekładamy do nieosolonego wrzątku i gotujemy przez około 5 minut. Po ugotowaniu brokuła studzimy przez parę minut, po czym dzielimy go na małe różyczki.
2. Ziemniaki myjemy i obieramy ze skórki. Gotujemy w osolonej wodzie przez około kwadrans, tak by były miękkie, ale jeszcze nie zaczęły się rozpadać. Po ugotowaniu pozostawiamy je do ostygnięcia, a następnie kroimy w pół plastry.
3. Cebulę kroimy w piórka, ewentualnie w grubą kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę.
4. Mozzarellę i cheddar ścieramy na tarce o grubych oczkach.
5. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175°C.
6. Przygotowujemy sos – w miseczce rozbijamy jajko, dodajemy śmietanę, starte sery, czosnek, zioła prowansalskie, gałkę muszkatołową oraz sporą szczyptę soli i świeżo mielonego czarnego pieprzu. Dokładnie mieszamy.
7. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem.
8. W naczyniu układamy naprzemiennie brokuł, ziemniaki i cebulę. Całość zalewamy równomiernie sosem.
9. Pieczemy pod przykryciem przez około 20 minut, po czym zdejmujemy pokrywkę i zapiekamy jeszcze kolejne 10 minut.
10. Zapiekankę przed podaniem dekorujemy świeżymi liśćmi bazylii lub inną zieleniną.