Zapiekanka z brokułów i ziemniaków

 

Proponowana w przepisie poniżej zapiekanka z brokułów i ziemniaków jest daniem wegetariańskim. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by wzbogacić ją mięsnymi dodatkami – podsmażonym mielonym mięsem, plasterkami kiełbasy czy pokrojonymi w kostkę boczkiem lub szynką.

 

Zapiekanka z brokułów i ziemniaków – składniki

 

1 średni brokuł

5 średnich ziemniaków

1 czerwona cebula

1 duży ząbek czosnku

250 ml słodkiej śmietanki 30%

1 jajko o rozmiarze S

125 g mozzarelli

100 g sera cheddar

1/2 łyżeczki ziół prowansalskich

szczypta gałki muszkatołowej

czarny pieprz

sól

masło (do posmarowania formy)

kilka listków bazylii (do dekoracji)

 

Zapiekanka z brokułów i ziemniaków – sposób przyrządzenia

 

1. Z brokuła usuwamy liście i odcinamy łodygę. Przekładamy do nieosolonego wrzątku i gotujemy przez około 5 minut. Po ugotowaniu brokuła studzimy przez parę minut, po czym dzielimy go na małe różyczki.

 

2. Ziemniaki myjemy  i obieramy ze skórki. Gotujemy w osolonej wodzie przez około kwadrans, tak by były miękkie, ale jeszcze nie zaczęły się rozpadać. Po ugotowaniu pozostawiamy je do ostygnięcia, a następnie kroimy w pół plastry.

 

3. Cebulę kroimy w piórka, ewentualnie w grubą kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę.

 

4. Mozzarellę i cheddar ścieramy na tarce o grubych oczkach.

 

5. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175°C.

 

6. Przygotowujemy sos – w miseczce rozbijamy jajko, dodajemy śmietanę, starte sery, czosnek, zioła prowansalskie, gałkę muszkatołową oraz sporą szczyptę soli i świeżo mielonego czarnego pieprzu. Dokładnie mieszamy.

 

7. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem.

 

8. W naczyniu układamy naprzemiennie brokuł, ziemniaki i cebulę. Całość zalewamy równomiernie sosem. 

 

9. Pieczemy pod przykryciem przez około 20 minut, po czym zdejmujemy pokrywkę i zapiekamy jeszcze kolejne 10 minut.

 

10. Zapiekankę przed podaniem dekorujemy świeżymi liśćmi bazylii lub inną zieleniną.