Knedle z morelami
Knedle z morelami to danie bardzo popularne w kuchni austriackiej i w kuchni czeskiej. Chętnie jedzone są także u nas. Zazwyczaj do ich zrobienia używa się ziemniaków, ale powszechnie znana jest również wersja z serem twarogowym. I ją właśnie prezentujemy poniżej.
Knedle z morelami – składniki
15 moreli
2 jajka o rozmiarze M
200 g mąki pszennej
500 dag twarogu półtłustego
15 kostek cukru białego
150 g bułki tartej
100 g masła
50 g cukru białego
1 płaska łyżeczka soli
1/3 łyżeczki cynamonu
cukier puder
Knedle z morelami – sposób przyrządzenia
1. Twaróg rozetrzyj z jajkami na gładką masę. Jeżeli ser jest bardzo wilgotny, postaraj się zanim go użyjesz odcisnąć jak najwięcej płynu.
2. Do twarogu z jajkami dodaj mąkę pszenną i połącz starannie tak, by powstało jednolite ciasto.
3. Morele umyj, delikatniej natnij i usuń z nich pestki.
4. Do otworów w morelach włóż po kostce białego cukru. Jeżeli nie masz cukru w kostkach zastąp go cukrem kryształem, mniej więcej 1 kopiasta łyżeczka cukru na jedną morelę.
5. W dużym garnku zagotuj wodę. Kiedy woda będzie już gorąca, dodaj sól.
6. Ciasto podziel na piętnaście równych części. Z każdej części uformuj zmoczonymi w zimnej wodzie rękoma kulkę.
7. Kulkę rozpłaszcz na dłoni tak, by była na tyle cienka, że zmieści się w niej cała morela.
8. Na rozpłaszczoną kulkę ciasta połóż morelę i dokładnie zalep ją ze wszystkich stron, by nie wystawał nawet kawałek owocu. Tak samo postąp z pozostałymi składnikami formując 15 sztuk knedli.
9. Knedle delikatnie przełóż do wrzącej osolonej wody i gotuj na wolnym ogniu przez około 12-15 minut licząc od momentu, kiedy woda ponownie zacznie się gotować. Następnie wyjmij je z wody.
10. Masło rozpuść na patelni. Do rozpuszczonego masła dodaj bułkę tartą, cukier biały i cynamon. Zrumień na jasnobrązowy kolor.
11. Knedle przełóż na talerze i obficie polej bułką tartą zrumienioną z masłem, cukrem i cynamonem. Na koniec knedle przyprósz jeszcze cukrem pudrem.