Knedle z morelami

 

Knedle z morelami to danie bardzo popularne w kuchni austriackiej i w kuchni czeskiej. Chętnie jedzone są także u nas. Zazwyczaj do ich zrobienia używa się ziemniaków, ale powszechnie znana jest również wersja z serem twarogowym. I ją właśnie prezentujemy poniżej.

 

Knedle z morelami – składniki

 

15 moreli

2 jajka o rozmiarze M

200 g mąki pszennej

500 dag twarogu półtłustego

15 kostek cukru białego

150 g bułki tartej

100 g masła

50 g cukru białego

1 płaska łyżeczka soli

1/3 łyżeczki cynamonu

cukier puder 

 

Knedle z morelami – sposób przyrządzenia

 

1. Twaróg rozetrzyj z jajkami na gładką masę. Jeżeli ser jest bardzo wilgotny, postaraj się zanim go użyjesz odcisnąć jak najwięcej płynu.

 

2. Do twarogu z jajkami dodaj mąkę pszenną i połącz starannie tak, by powstało jednolite ciasto. 

 

3. Morele umyj, delikatniej natnij i usuń z nich pestki.

 

4. Do otworów w morelach włóż po kostce białego cukru. Jeżeli nie masz cukru w kostkach zastąp go cukrem kryształem, mniej więcej 1 kopiasta łyżeczka cukru na jedną morelę.

 

5. W dużym garnku zagotuj wodę. Kiedy woda będzie już gorąca, dodaj sól.

 

6. Ciasto podziel na piętnaście równych części. Z każdej części uformuj zmoczonymi w zimnej wodzie rękoma kulkę.

 

7. Kulkę rozpłaszcz na dłoni tak, by była na tyle cienka, że zmieści się w niej cała morela. 

 

8. Na rozpłaszczoną kulkę ciasta połóż morelę i dokładnie zalep ją ze wszystkich stron, by nie wystawał nawet kawałek owocu. Tak samo postąp z pozostałymi składnikami formując 15 sztuk knedli.

 

9. Knedle delikatnie przełóż do wrzącej osolonej wody i gotuj na wolnym ogniu przez około 12-15 minut licząc od momentu, kiedy woda ponownie zacznie się gotować. Następnie wyjmij je z wody.

 

10. Masło rozpuść na patelni. Do rozpuszczonego masła dodaj bułkę tartą, cukier biały i cynamon. Zrumień na jasnobrązowy kolor.

 

11. Knedle przełóż na talerze i obficie polej bułką tartą zrumienioną z masłem, cukrem i cynamonem. Na koniec knedle przyprósz jeszcze cukrem pudrem.