Jak zrobić klasyczne pancakes – krok po kroku

 

Pancakes uważane są przede wszystkim za danie śniadaniowe, ale tak naprawdę serwowane mogą być o różnych porach dnia i z różnych okazji. Doskonale sprawdzają się jako desery podane np. z bitą śmietaną i bananami czy z cukrem pudrem i z truskawkami. Przyrządzane mogą być także na słono z mięsem lub sosami warzywno-mięsnymi.

Idealne pancakes są puszyste i lekkie. Aby taki efekt uzyskać należy osobno przygotować składniki suche i składniki mokre i dopiero w ostatniej chwili, tuż przed smażeniem delikatnie je ze sobą połączyć.

Przygotowywanie pancakes można sobie ułatwić poprzez wcześniejsze zmieszanie składników suchych i trzymanie ich w szczelnie zamkniętym słoju. Mając gotowy miks następnym razem, kiedy będziemy chcieli zrobić pancakes, nie będziemy musieli zaczynać od podstaw.

Do pancakes przygotowanych według przepisu poniżej pasują słodkie dodatki. Jeżeli zależy nam na bardzie wytrawnych plackach, należy w przepisie zrezygnować z cukru i ekstraktu z wanilii i dodać ewentualnie szczyptę więcej soli.

 

 Klasyczne pancakes – składniki

 

Składniki suche

200 g mąki pszennej

4 łyżeczki cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

0.3 łyżeczki soli

 

Składniki mokre

300 ml mleka

1 jajko o rozmiarze L

4 łyżeczki roztopionego masła

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

 

Klasyczne pancakes – sposób przyrządzenia

 

1. Suche składniki wsyp do miski i dokładnie wymieszaj.

 

2. Lekko podgrzej mleko. Połącz je z pozostałymi mokrymi składnikami. Mieszaj, aż powstanie gładka, jednolita masa.

 

3. Suche składniki połącz ze składnikami mokrymi i delikatnie ręcznie wymieszaj. Zrób to tuż przed smażeniem. Dzięki temu pancakes będą puszyste i wyrośnięte, a nie ciężkie i płaskie.

 

4. Rozgrzej patelnię i natłuść ją olejem lub masłem.

 

5. Na rozgrzaną patelnię nakładaj chochlą lub łyżkami ciasto i formuj z niego placki. Na średniej wielkości pancake potrzeba mniej więcej dwie łyżki ciasta.

 

6. Pancakes smażymy na średnim ogniu przez około dwie minuty, aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza. Następnie przewracamy na drugą stronę i smażymy kolejną minutę.

 

7. Pancakes podajemy na ciepło z ulubionymi dodatkami – owocami, syropem klonowym, syropem z agawy, cukrem pudrem, dżemem, marmoladą, sosami owocowymi, bitą śmietaną, frużeliną i innymi.