Klopsiki drobiowe na ostro

 

Klopsiki dobrze sprawdzą się jako imprezowa przekąska. Są proste do przygotowania i smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. 

Spożywać można je samodzielnie lub z dodatkami, np. z sosem chili, salsą pomidorową, sosem chrzanowym, sosem czosnkowym lub miodowo-musztardowym.

 

Klopsiki drobiowe na ostro – składniki

 

1 kg piersi z kurczaka

1 duża cebula

2 duże ząbki czosnku

2 jajka

20 g startego ostrego żółtego sera, np. cheddara

60 g bułki tartej + do panierowania

1 łyżka keczupu pikantnego

1 płaska łyżeczka soli

pół łyżeczki pieprzu cayenne + do panierowania

pół łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

olej rzepakowy

 

Klopsiki drobiowe na ostro – sposób przyrządzenia

 

1. Cebulę drobno siekamy.

 

2. Czosnek przeciskamy przez praskę.

 

3. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i dodajemy cebulę.

 

4. Cebulę smażymy na średnim ogniu cały czas mieszając, aż zacznie się rumienić. Pod koniec smażenia dodajemy czosnek.

 

5. Filety z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki i mielimy za pomocą maszynki do mięsa wraz z podsmażoną cebulą z czosnkiem.

 

6. Do zmielonego mięsa dodajemy jajka, bułkę tartą, ser żółty, keczup oraz przyprawy. Masę starannie wyrabiamy rękoma.

Ilość pieprzu cayenne w przepisie można regulować zgodnie z własnymi upodobaniami.

 

7. Z powstałej masy wilgotnymi dłońmi formujemy klopsiki i odstawiamy je do lodówki na kwadrans.

 

8. Bułkę tartą mieszamy z niewielką ilością pieprzu cayenne.

 

9. Klopsiki panierujemy w bułce tartej.

 

10. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy.

 

11. Klopsiki smażymy przez kilka minut z obu stron na złoto-brązowy kolor.

 

12. Klopsiki serwujemy z dowolnymi zimnymi sosami i dipami.