Klopsiki drobiowe na ostro
Klopsiki dobrze sprawdzą się jako imprezowa przekąska. Są proste do przygotowania i smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Spożywać można je samodzielnie lub z dodatkami, np. z sosem chili, salsą pomidorową, sosem chrzanowym, sosem czosnkowym lub miodowo-musztardowym.
Klopsiki drobiowe na ostro – składniki
1 kg piersi z kurczaka
1 duża cebula
2 duże ząbki czosnku
2 jajka
20 g startego ostrego żółtego sera, np. cheddara
60 g bułki tartej + do panierowania
1 łyżka keczupu pikantnego
1 płaska łyżeczka soli
pół łyżeczki pieprzu cayenne + do panierowania
pół łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
olej rzepakowy
Klopsiki drobiowe na ostro – sposób przyrządzenia
1. Cebulę drobno siekamy.
2. Czosnek przeciskamy przez praskę.
3. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i dodajemy cebulę.
4. Cebulę smażymy na średnim ogniu cały czas mieszając, aż zacznie się rumienić. Pod koniec smażenia dodajemy czosnek.
5. Filety z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki i mielimy za pomocą maszynki do mięsa wraz z podsmażoną cebulą z czosnkiem.
6. Do zmielonego mięsa dodajemy jajka, bułkę tartą, ser żółty, keczup oraz przyprawy. Masę starannie wyrabiamy rękoma.
Ilość pieprzu cayenne w przepisie można regulować zgodnie z własnymi upodobaniami.
7. Z powstałej masy wilgotnymi dłońmi formujemy klopsiki i odstawiamy je do lodówki na kwadrans.
8. Bułkę tartą mieszamy z niewielką ilością pieprzu cayenne.
9. Klopsiki panierujemy w bułce tartej.
10. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy.
11. Klopsiki smażymy przez kilka minut z obu stron na złoto-brązowy kolor.
12. Klopsiki serwujemy z dowolnymi zimnymi sosami i dipami.