Waniliowe księżyce

 

Historia tych ciastek bierze swój początek w stolicy Austrii, Wiedniu. Znane są one tam jako Vanillekipferl  i tradycyjnie serwowane są z okazji Świąt Bożego Narodzenia.

Z biegiem czasu różne ich wersje stały się popularne także w innych częściach Europy, między innymi w Niemczech, Szwajcarii, na Węgrzech, Słowacji, w Czechach i w Polsce.

 

Waniliowe księżyce – składniki

 

250 g mąki krupczatki

125 g mielonych migdałów bez skórki

200 g masła

80 g cukru białego drobnego

50 g cukru pudru

12 g cukru waniliowego

15 ml ekstraktu waniliowego

2 żółtka

szczypta soli

 

Waniliowe księżyce – sposób przyrządzenia

 

1. Mąkę pszenną przesiać przez sito.

 

2. Dobrze schłodzone masło pokroić w grubą kostkę.

 

3. Mąkę połączyć z masłem, mielonymi migdałami, żółtkami, cukrem białym drobnym, ekstraktem waniliowym i szczyptą soli.

 

4. Ciasto szybko zagnieść ręcznie lub przy pomocy robota kuchennego z hakiem do zagniatania ciasta na gładką, jednolitą masę.

 

5. Gotowe ciasto uformować w długi wałek. Przykryć folią spożywczą. Włożyć do lodówki i schładzać przez około godzinę. 

 

6. Schłodzone ciasto podzielić na równe kawałki. Każdemu kawałkowi nadać kształt półksiężyca.

 

7. Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

 

8. Ciastka piec w nagrzanym do temperatury 170°C piekarniku przez około 10-12 minut, aż zaczną się rumienić. Podany czas pieczenia jest orientacyjny i w dużej mierze zależy od wielkości rogalików.

 

9. Cukier puder wymieszać z cukrem waniliowym. 

 

10. Upieczone ciastka po wyjęciu z piekarnika, nie czekając aż ostygną, posypać mieszaniną cukru pudru i cukru waniliowego.