Waniliowe księżyce
Historia tych ciastek bierze swój początek w stolicy Austrii, Wiedniu. Znane są one tam jako Vanillekipferl i tradycyjnie serwowane są z okazji Świąt Bożego Narodzenia.
Z biegiem czasu różne ich wersje stały się popularne także w innych częściach Europy, między innymi w Niemczech, Szwajcarii, na Węgrzech, Słowacji, w Czechach i w Polsce.
Waniliowe księżyce – składniki
250 g mąki krupczatki
125 g mielonych migdałów bez skórki
200 g masła
80 g cukru białego drobnego
50 g cukru pudru
12 g cukru waniliowego
15 ml ekstraktu waniliowego
2 żółtka
szczypta soli
Waniliowe księżyce – sposób przyrządzenia
1. Mąkę pszenną przesiać przez sito.
2. Dobrze schłodzone masło pokroić w grubą kostkę.
3. Mąkę połączyć z masłem, mielonymi migdałami, żółtkami, cukrem białym drobnym, ekstraktem waniliowym i szczyptą soli.
4. Ciasto szybko zagnieść ręcznie lub przy pomocy robota kuchennego z hakiem do zagniatania ciasta na gładką, jednolitą masę.
5. Gotowe ciasto uformować w długi wałek. Przykryć folią spożywczą. Włożyć do lodówki i schładzać przez około godzinę.
6. Schłodzone ciasto podzielić na równe kawałki. Każdemu kawałkowi nadać kształt półksiężyca.
7. Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
8. Ciastka piec w nagrzanym do temperatury 170°C piekarniku przez około 10-12 minut, aż zaczną się rumienić. Podany czas pieczenia jest orientacyjny i w dużej mierze zależy od wielkości rogalików.
9. Cukier puder wymieszać z cukrem waniliowym.
10. Upieczone ciastka po wyjęciu z piekarnika, nie czekając aż ostygną, posypać mieszaniną cukru pudru i cukru waniliowego.