3 pomysły na lody sorbetowe bez dodatku cukru

 

Lody sorbetowe to świetny sposób na pyszny i zdrowy deser w gorące dni. Ich zrobienie jest banalnie proste, a możliwości kompozycji nieskończenie wiele. Te przedstawione w przepisach poniżej są bez dodatku rafinowanego cukru i sztucznych słodzików. Mimo to ich smak dzięki obecności naturalnych cukrów zawartych w owocach zadowoli każdego, w tym również dzieci i osoby na diecie odchudzającej.

 

Lody sorbetowe pomarańczowo – bananowe

Składniki

 

1 litr soku pomarańczowego

2 duże dojrzałe banany

2 łyżeczki soku z limonki

 

Sposób przyrządzenia

 

1. Banany obieramy ze skórki i kroimy na kilkucentymetrowe kawałki. Następnie przekładamy je do pudełka lub woreczka i zamrażamy przez dwie godziny.

 

2. Sok pomarańczowy miksujemy z zamrożonymi kawałkami bananów i sokiem z limonki. Jeżeli nie dysponujesz sokiem z limonki, zastąp go sokiem z cytryny lub zupełnie zrezygnuj z tego dodatku.

 

3. Sorbet przekładamy do foremek do lodów lub naczynia z pokrywką i wstawiamy do zamrażalnika na kilka godzin.

 

Lody sorbetowe z mango i grejpfrutem

 

Składniki

 

2 dojrzałe mango

2 łyżki soku z czerwonego grejpfruta

2 torebki mięty

300 ml wody

Sposób przyrządzenia

 

1. Owoce mango obieramy ze skórki i kroimy na małe kawałki. Następnie zamrażamy przez godzinę.

 

2. Zagotowujemy wodę i zaparzamy w niej miętę przez kilka minut. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

 

3. Zamrożone mango miksujemy z herbatą miętową i sokiem z czerwonego grejpfruta. Zamrażamy przez godzinę.

 

4. Po godzinie wstępnie podmrożony sorbet miksujemy ponownie, po czym przekładamy do foremek do lodów lub do zamykanego naczynia i mrozimy przez kolejnych kilka godzin.

 

 

Lody sorbetowe z kiwi i jabłkiem

 

Składniki

6 owoców kiwi

1 litr soku jabłkowego

1 łyżeczka miodu

 

Sposób przyrządzenia

 

1. Owoce kiwi przekrajamy na pół i łyżeczką wydrążamy miąższ.

 

2. Kiwi rozdrabniamy na pomocą widelca. Następnie łączymy je z sokiem jabłkowym i miksujemy przez kilka-kilkanaście sekund. Czas miksowanie powinien być na tyle krótki, by pestki znajdujące się w kiwi nie zdążyły się rozpaść, co skutkować może gorzkim smakiem.

 

3. Do kiwi zmiksowanego z sokiem jabłkowym dodajemy miód i już ręcznie za pomocą łyżki dokładnie mieszamy.

 

4. Sorbet przekładamy do foremek do lodów lub innego pojemnika i mrozimy przez kilka godzin.