3 pomysły na lody sorbetowe bez dodatku cukru
Lody sorbetowe to świetny sposób na pyszny i zdrowy deser w gorące dni. Ich zrobienie jest banalnie proste, a możliwości kompozycji nieskończenie wiele. Te przedstawione w przepisach poniżej są bez dodatku rafinowanego cukru i sztucznych słodzików. Mimo to ich smak dzięki obecności naturalnych cukrów zawartych w owocach zadowoli każdego, w tym również dzieci i osoby na diecie odchudzającej.
Lody sorbetowe pomarańczowo – bananowe
Składniki
1 litr soku pomarańczowego
2 duże dojrzałe banany
2 łyżeczki soku z limonki
Sposób przyrządzenia
1. Banany obieramy ze skórki i kroimy na kilkucentymetrowe kawałki. Następnie przekładamy je do pudełka lub woreczka i zamrażamy przez dwie godziny.
2. Sok pomarańczowy miksujemy z zamrożonymi kawałkami bananów i sokiem z limonki. Jeżeli nie dysponujesz sokiem z limonki, zastąp go sokiem z cytryny lub zupełnie zrezygnuj z tego dodatku.
3. Sorbet przekładamy do foremek do lodów lub naczynia z pokrywką i wstawiamy do zamrażalnika na kilka godzin.
Lody sorbetowe z mango i grejpfrutem
Składniki
2 dojrzałe mango
2 łyżki soku z czerwonego grejpfruta
2 torebki mięty
300 ml wody
Sposób przyrządzenia
1. Owoce mango obieramy ze skórki i kroimy na małe kawałki. Następnie zamrażamy przez godzinę.
2. Zagotowujemy wodę i zaparzamy w niej miętę przez kilka minut. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
3. Zamrożone mango miksujemy z herbatą miętową i sokiem z czerwonego grejpfruta. Zamrażamy przez godzinę.
4. Po godzinie wstępnie podmrożony sorbet miksujemy ponownie, po czym przekładamy do foremek do lodów lub do zamykanego naczynia i mrozimy przez kolejnych kilka godzin.
Lody sorbetowe z kiwi i jabłkiem
Składniki
6 owoców kiwi
1 litr soku jabłkowego
1 łyżeczka miodu
Sposób przyrządzenia
1. Owoce kiwi przekrajamy na pół i łyżeczką wydrążamy miąższ.
2. Kiwi rozdrabniamy na pomocą widelca. Następnie łączymy je z sokiem jabłkowym i miksujemy przez kilka-kilkanaście sekund. Czas miksowanie powinien być na tyle krótki, by pestki znajdujące się w kiwi nie zdążyły się rozpaść, co skutkować może gorzkim smakiem.
3. Do kiwi zmiksowanego z sokiem jabłkowym dodajemy miód i już ręcznie za pomocą łyżki dokładnie mieszamy.
4. Sorbet przekładamy do foremek do lodów lub innego pojemnika i mrozimy przez kilka godzin.