Sałatka z makaronem fusilli, pesto i pomidorkami koktajlowymi
Sałatki makaronowe to potrawy pozwalające rozwinąć kulinarną wyobraźnię. Czasem użycie przypadkowych składników, które pozostały w lodówce pozwala wyczarować zachwycające smakiem potrawy. Inną ich zaletą oprócz niezliczonych możliwości komponowania nowych połączeń smakowych jest prostota wykonania.
Sałatki makaronowe stanowić mogą samodzielne danie obiadowe lub kolacyjne. Ponieważ łatwo je przechowywać i przenosić, można zabierać je ze sobą do pracy i szkoły. Są także dobrym pomysłem, jeśli odwiedzą nas niezapowiedziani goście.
Sałatka z makaronem fusilli, pesto i pomidorkami koktajlowymi
Składniki
20 dag makaronu fusilli
10 pomidorków koktajlowych
10 listków świeżej bazylii
15 dag sera feta lub typu feta
2 łyżki pesto
kilka listków szpinaku
oliwa z oliwek (opcjonalnie)
sól
pieprz
Sposób przyrządzenia
1. Makaron fusilli gotujemy według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu zostawiamy go do całkowitego ostygnięcia.
2. Liście szpinaku miksujemy z pesto na gładki sos. Gdyby po zmiksowaniu sos okazał się być zbyt gęsty, należy dodać 1 -2 łyżeczki oliwy z oliwek. Jeżeli nie mamy szpinaku, ostatecznie możemy ten składnik pominąć.
3. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół, a w przypadku większych sztuk w ćwiartki.
4. Ser feta lub typu feta kroimy w miarę drobną kostkę.
5. Liście bazylii szarpiemy rękami na mniejsze kawałki.
5. Makaron łączymy z pomidorkami, serem, bazylią i mieszamy.
6. Sałatkę przyprawiamy delikatnie solą i pieprzem. Jeśli jednak pesto, którego użyliśmy do zrobienia sosu bazyliowo-szpinakowego było wyraźnie słone, możemy zrezygnować z dodawania soli.
7. Sałatkę przekładamy do salaterki.
8. Sos bazyliowo-szpinakowy w zależności od osobistych preferencji nakładamy na wierzch lub przez przełożeniem do salaterki mieszamy z sałatką.