KUCHNIA

Zupa z pieczonej czerwonej papryki

 

Dodatek śmietany w zupie jest opcjonalny i z powodzeniem można ją pominąć. Jeżeli jednak chcemy zabielić zupę, należy uważać, by zrobić to tak, żeby śmietana się nie zwarzyła.

Jednym ze sposobów jest szybkie wymieszanie śmietany z kilkoma (może być trochę więcej) łyżkami zmiksowanej zupy, pamiętając, by zupę wlać do śmietany, a nie śmietanę do zupy. Następnie powstałą mieszankę dodajemy do pozostałej zupy, której już ponownie nie zagotowujemy.

 

Zupa z pieczonej czerwonej papryki – składniki

 

 4 czerwone papryki 

1 cebula

1 gałązka selera naciowego

1 ziemniak

1 marchewka

500 ml bulionu warzywnego

200 ml przecieru pomidorowego

3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin

2 łyżki śmietany 18% (opcjonalnie)

pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki

1/4 łyżeczki słodkiej wędzonej mielonej papryki

1/4 łyżeczki pieprzu cayenne

szczypta przyprawy curry

szczypta pieprzu ziołowego

czarny pieprz 

sól

 

Zupa z pieczonej czerwonej papryki – sposób przyrządzenia

 

1. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200°C.

 

2. Umyte czerwone papryki zawijamy szczelnie w folię aluminiową – każdą sztukę oddzielnie.

 

3. Papryki umieszczamy na środkowej półce piekarnika i pieczemy przez około 35-40 minut. Po upieczeniu pozostawiamy je w wyłączonym zamkniętym piekarniku na kolejne pół godziny, by powoli ostygły.

 

4. Lekko przestudzone papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych i obieramy ze skórki.

 

5. Cebulę obieramy i drobno siekamy.

 

6. Seler naciowy kroimy w cienkie plasterki.

 

7. Marchew i ziemniak obieramy i kroimy w małą kostkę.

 

8. W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek. Dodajemy cebulę, seler naciowy, marchew i ziemniak. Smażymy cały czas mieszając na średnim ogniu przez około 5-7 minut.

 

9. Do garnka z podsmażonymi warzywami dodajemy upieczoną paprykę, przecier pomidorowy i bulion warzywny. Doprawiamy mieloną słodką papryką, pieprzem cayenne, wędzoną papryką, pieprzem ziołowym, przyprawą curry, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i solą.

 

10. Zupę gotujemy przez około 20-25 minut licząc od momentu zagotowania się.

 

11. Gotową zupę miksujemy na gładko. Opcjonalnie dodajemy śmietanę. Sprawdzamy smak zupy i ewentualnie jeszcze raz doprawiamy.

 

VERDUM.PL używa jedynie niezbędnych do funkcjonowania witryny plików cookie. Dalsze korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień przeglądarki dotyczących plików cookie oznacza zgodę na ich użycie. Jeśli nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki lub opuść stronę. Więcej informacji znajdziesz w Polityce prywatności.
Akceptuję pliki cookie