Zupa z pieczonej czerwonej papryki
Dodatek śmietany w zupie jest opcjonalny i z powodzeniem można ją pominąć. Jeżeli jednak chcemy zabielić zupę, należy uważać, by zrobić to tak, żeby śmietana się nie zwarzyła.
Jednym ze sposobów jest szybkie wymieszanie śmietany z kilkoma (może być trochę więcej) łyżkami zmiksowanej zupy, pamiętając, by zupę wlać do śmietany, a nie śmietanę do zupy. Następnie powstałą mieszankę dodajemy do pozostałej zupy, której już ponownie nie zagotowujemy.
Zupa z pieczonej czerwonej papryki – składniki
4 czerwone papryki
1 cebula
1 gałązka selera naciowego
1 ziemniak
1 marchewka
500 ml bulionu warzywnego
200 ml przecieru pomidorowego
3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
2 łyżki śmietany 18% (opcjonalnie)
pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki
1/4 łyżeczki słodkiej wędzonej mielonej papryki
1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
szczypta przyprawy curry
szczypta pieprzu ziołowego
czarny pieprz
sól
Zupa z pieczonej czerwonej papryki – sposób przyrządzenia
1. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200°C.
2. Umyte czerwone papryki zawijamy szczelnie w folię aluminiową – każdą sztukę oddzielnie.
3. Papryki umieszczamy na środkowej półce piekarnika i pieczemy przez około 35-40 minut. Po upieczeniu pozostawiamy je w wyłączonym zamkniętym piekarniku na kolejne pół godziny, by powoli ostygły.
4. Lekko przestudzone papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych i obieramy ze skórki.
5. Cebulę obieramy i drobno siekamy.
6. Seler naciowy kroimy w cienkie plasterki.
7. Marchew i ziemniak obieramy i kroimy w małą kostkę.
8. W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek. Dodajemy cebulę, seler naciowy, marchew i ziemniak. Smażymy cały czas mieszając na średnim ogniu przez około 5-7 minut.
9. Do garnka z podsmażonymi warzywami dodajemy upieczoną paprykę, przecier pomidorowy i bulion warzywny. Doprawiamy mieloną słodką papryką, pieprzem cayenne, wędzoną papryką, pieprzem ziołowym, przyprawą curry, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i solą.
10. Zupę gotujemy przez około 20-25 minut licząc od momentu zagotowania się.
11. Gotową zupę miksujemy na gładko. Opcjonalnie dodajemy śmietanę. Sprawdzamy smak zupy i ewentualnie jeszcze raz doprawiamy.