Pyzy ziemniaczane z mięsnym farszem na ostro

 

Ilość ostrych przypraw w farszu możesz samodzielnie regulować, dodając ich więcej lub zupełnie z nich rezygnując.

Pyzy przyrządzić możesz też bez nadzienia, serwując je po ugotowaniu z dowolnymi ulubionymi sosami, np. sosem grzybowym, mięsnym, śmietanowym lub pomidorowym.

 

Pyzy ziemniaczane z mięsnym farszem na ostro – składniki

 

1,5 kg ziemniaków

500 g mięsa mielonego wieprzowego

150 g skrobi ziemniaczanej 

25 g bułki tartej

2 małe cebule

3 jajka

kilka gałązek natki pietruszki

1 łyżka ostrego ajvaru

pół łyżeczki mielonego pieprzu cayenne

pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki

pół łyżeczki granulowanego czosnku

pieprz

sól

olej rzepakowy

masło + zielenina (do przybrania)

 

Pyzy ziemniaczane z mięsnym farszem na ostro – sposób przyrządzenia

 

1. Ziemniaki umyj i obierz ze skórki.

 

2. Połowę ziemniaków zetrzyj na tarce o małych oczkach i porządnie odciśnij z płynu.

 

3. Drugą połowę ziemniaków ugotuj w posolonym wrzątku. Po ugotowaniu ziemniaki odcedź, poczekaj chwilę, by lekko odparowały, następnie przeciśnij je przez praskę. Odstaw na bok, aby ostygły.

 

4. Cebule pokrój w małą kostkę i zeszklij na rozgrzanym oleju.

 

5. Do lekko podsmażonej cebuli dodaj mięso mielone. Przypraw pieprzem cayenne, granulowanym czosnkiem, mieloną słodką papryką oraz solą i czarnym pieprzem.

Smaż przez kilka minut, aż mięso straci surowość, po czym odstaw do przestygnięcia.

 

6. Kiedy mięso już ostygnie, dodaj dwa jajka, łyżkę ostrego ajvaru, drobno posiekaną natkę pietruszki oraz bułkę tartą. Farsz starannie wymieszaj.

 

7. W dużej misce połącz ze sobą ziemniaki gotowane, odciśnięte surowe ziemniaki, jajko, skrobię ziemniaczaną oraz sporą szczyptę soli. Wyrób ciasto. 

 

8. W dużym garnku zagotuj lekko osoloną wodę.

 

9. Z ciasta uformuj kulki. Każdą kulkę w dłoni delikatnie spłaszcz, nałóż porcję farszu i ponownie uformuj w kule.

 

10. Pyzy przełóż do gotującej się wody. Wodę ponownie doprowadź do wrzenia, po czym przykręć ogień.

 Gotuj około 12-15 minut, od czasu do czasu mieszając.

 

11. Pyzy podawaj polane stopionym masłem i posypane zieleniną.