Chleb tostowy

 

Domowy chleb tostowy to doskonała baza do przygotowywania tostów francuskich, słodkich lub wytrawnych grzanek czy tostów zgrzewek z opiekacza. Możliwych wariacji kulinarnych w przypadku tego pieczywa jest wiele, a jedynymi ograniczeniami są nasza wyobraźnia i oczywiście zawartość lodówki i spiżarni.

 

Chleb tostowy – składniki

 

500 g mąki pszennej typu 550 lub 650

10 g drożdży suszonych instant

150 ml mleka

150 ml wody

2 łyżki oleju rzepakowego

1 łyżka cukru

1 łyżeczka soli

1 jajko (opcjonalnie)

 

Chleb tostowy – sposób przyrządzenia

 

1. Mleko i wodę wlej do garnuszka i podgrzej. Po podgrzaniu powinny być ciepłe, ale niezbyt gorące.

Jeżeli nie masz pod ręka mleka krowiego lub go w kuchni nie używasz, możesz zastąpić je mlekiem roślinnym. Możesz też zamiast mieszanki płynów, dodać samą wodę, mleko roślinne lub mleko krowie.

 

2. Do ciepłego płynu dodaj drożdże suszone instant i cukier. Starannie wymieszaj, aż do całkowitego rozpuszczenia składników.

 

3. Mąkę pszenna przesiej przez sito. Dodaj sól. Wymieszaj.

Polecamy użycie mąki pszennej typu 650, znanej też jako mąka bułkowa. Jeżeli nie posiadasz mąki tego typu, użyj mąki luksusowej (typ 550). Jest ona jedną z bardziej uniwersalnych mąk i również sprawdzi się przy wypieku chleba tostowego.

 

4. Do mąki z solą wlej rozpuszczone w wodzie z mlekiem drożdże i olej rzepakowy. Ciasto wyrabiaj ręcznie (około 10 minut) lub mikserem ze spiralkami do ciasta drożdżowego (około 5 minut).

 

5. Foremkę w której pieczony będzie chleb wyłóż papierem do pieczenia. Ponieważ ciasto będzie intensywnie rosło, zwróć uwagę, by użyta forma była odpowiednio duża.

 

6. Ciasto przełóż do foremki. Wyrównaj jego wierzch. Jeżeli chcesz, możesz posypać je sezamem, siemieniem lnianym, makiem, czarnuszką, pestkami dyni lub słonecznika itp.

Ciasto odstaw do wyrośnięcia na godzinę.

 

7. Piekarnik rozgrzej do temperatury 190°C.

 

8. Przed włożeniem do piekarnika wyrośnięte ciasto posmarować możesz roztrzepanym jajkiem.

 

9. Chleb piecz na środkowej półce piekarnika przez około 25-35 minut.

 

10. Po upieczeniu chleb wyjmij z foremki i całkowicie ostudź, zanim zaczniesz go kroić i jeść.