Zupa krem z zielonego groszku i pora

 

Używanie w kuchni mrożonek nie tylko ułatwia przygotowywanie posiłków, ale także pomaga zadbać o zdrową dietę szczególnie zimą i wiosną, kiedy wiele pełnowartościowych warzyw i owoców jest trudno dostępnych.

W przedstawionym poniżej przepisie wykorzystujemy mrożony zielony groszek. Warzywo to jest źródłem między innymi witaminy B1, witaminy B6, witaminy B2witaminy C, cynku, magnezu, żelaza i potasu. 

 

Zupa krem z zielonego groszku i pora – składniki

 

450 g mrożonego zielonego groszku

1 por

1 ziemniak

2 ząbki czosnku

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżeczka soku z cytryny

2 łyżki jogurtu naturalnego

750 ml rosołu lub bulionu warzywnego

1/4 łyżeczki suszonego estragonu

1/4 łyżeczki suszonej natki pietruszki

czarny pieprz

sól

 

Zupa krem z zielonego groszku i pora – sposób przyrządzenia

 

1. Czosnek obierz z łupin i drobno posiekaj.

 

2. Ziemniak umyj, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.

 

3. Pora pokrój w talarki (zarówno białą jak i zieloną część).

 

4. W garnku rozgrzej oliwę z oliwek. 

 

5. Na rozgrzany tłuszcz przełóż pora, ziemniaka i czosnek. Smaż ma małym ogniu przez około trzy minuty, nie przestając mieszać.

 

6. Podsmażone warzywa zalej rosołem lub bulionem warzywnym i gotuj przez około 15 minut od momentu zagotowania.

 

7. Do gotujących się warzyw dodaj mrożony zielony groszek, sok z cytryny oraz suszony estragon i natkę pietruszki. Zupę doprowadź do ponownego zagotowania i gotuj jeszcze przez około 10 minut. 

 

8. Po ugotowaniu z zupy wyjmij kilka ziaren groszku do dekoracji. Zupę zmiksuj na gładki krem i zabiel jogurtem naturalnym. W tym celu odlej do kubka kilka łyżek zupy, które następnie delikatnie połącz z jogurtem naturalnym. Powstałą miksturę dodaj do zupy i dokładnie wymieszaj.

 

9. Zupę dosmacz solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

 

10. Zupę przed podaniem możesz udekorować świeżymi ziołami i ziarnami ugotowanego groszku.