Zupa krem z zielonego groszku i pora
Używanie w kuchni mrożonek nie tylko ułatwia przygotowywanie posiłków, ale także pomaga zadbać o zdrową dietę szczególnie zimą i wiosną, kiedy wiele pełnowartościowych warzyw i owoców jest trudno dostępnych.
W przedstawionym poniżej przepisie wykorzystujemy mrożony zielony groszek. Warzywo to jest źródłem między innymi witaminy B1, witaminy B6, witaminy B2, witaminy C, cynku, magnezu, żelaza i potasu.
Zupa krem z zielonego groszku i pora – składniki
450 g mrożonego zielonego groszku
1 por
1 ziemniak
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżki jogurtu naturalnego
750 ml rosołu lub bulionu warzywnego
1/4 łyżeczki suszonego estragonu
1/4 łyżeczki suszonej natki pietruszki
czarny pieprz
sól
Zupa krem z zielonego groszku i pora – sposób przyrządzenia
1. Czosnek obierz z łupin i drobno posiekaj.
2. Ziemniak umyj, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
3. Pora pokrój w talarki (zarówno białą jak i zieloną część).
4. W garnku rozgrzej oliwę z oliwek.
5. Na rozgrzany tłuszcz przełóż pora, ziemniaka i czosnek. Smaż ma małym ogniu przez około trzy minuty, nie przestając mieszać.
6. Podsmażone warzywa zalej rosołem lub bulionem warzywnym i gotuj przez około 15 minut od momentu zagotowania.
7. Do gotujących się warzyw dodaj mrożony zielony groszek, sok z cytryny oraz suszony estragon i natkę pietruszki. Zupę doprowadź do ponownego zagotowania i gotuj jeszcze przez około 10 minut.
8. Po ugotowaniu z zupy wyjmij kilka ziaren groszku do dekoracji. Zupę zmiksuj na gładki krem i zabiel jogurtem naturalnym. W tym celu odlej do kubka kilka łyżek zupy, które następnie delikatnie połącz z jogurtem naturalnym. Powstałą miksturę dodaj do zupy i dokładnie wymieszaj.
9. Zupę dosmacz solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
10. Zupę przed podaniem możesz udekorować świeżymi ziołami i ziarnami ugotowanego groszku.