KUCHNIA

Zupa krem z porów i ziemniaków

 

Składniki tej zupy są dostępne w sprzedaży przez cały rok, dlatego serwować ją można zarówno zimą, jak i latem.

W przepisie zupa przyprawiona jest czosnkiem granulowanym, gałką muszkatołową, majerankiem, solą i pieprzem. Jej dużą zaletą jest jednak to, że pasuje do niej wiele innych przypraw, np. pikantny pieprz cayenne. Warto więc trochę poeksperymentować i doprawić ją do smaku według własnych upodobań.

 

Zupa krem z porów i ziemniaków – składniki

 

2 duże pory

2 małe ziemniaki

pół pietruszki

1 mała cebula

600 ml bulionu warzywnego

100 ml śmietany

2 łyżki oliwy z oliwek 

pół łyżeczki granulowanego czosnku

szczypta mielonej gałki muszkatołowej

szczypta suszonego majeranku

czarny pieprz

sól

natka pietruszki (do dekoracji)

 

 

Zupa krem z porów i ziemniaków – sposób przyrządzenia

 

1. Pory (zarówno ich białą jak i zieloną część) pokrój w półtalarki. 

 

2. Ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w kostkę.

 

3. Cebulę posiekaj lub pokrój w drobną kostkę.

 

4. Pietruszkę obierz i pokrój w cienkie plasterki lub w kostkę.

 

5. W garnku rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj pokrojone pory i cebulę. Smaż przez około dwie minuty stale mieszając.

 

6. Do przesmażonych porów i cebuli dodaj ziemniaki i pietruszkę. Dokładnie wymieszaj i smaż przez kolejne dwie minuty na małym ogniu.

 

7. Lekko podsmażone warzywa zalej bulionem. Dodaj granulowany czosnek, gałkę muszkatołową, majeranek oraz dużą szczyptę soli i świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Całość gotuj przez około dwadzieścia minut.

 

8. Po ugotowaniu zupę bardzo dokładnie zmiksuj na gładki krem i zabiel śmietaną. Aby uniknąć zważenia się śmietany wymieszaj ją w szklance z kilkoma łyżkami zupy, a następnie powstałą miksturę wlej do garnka.

 

9. Zupę dosmacz solą i czarnym pieprzem. Podawaj gorącą udekorowaną natką pietruszki.

 

VERDUM.PL używa jedynie niezbędnych do funkcjonowania witryny plików cookie. Dalsze korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień przeglądarki dotyczących plików cookie oznacza zgodę na ich użycie. Jeśli nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki lub opuść stronę. Więcej informacji znajdziesz w Polityce prywatności.
Akceptuję pliki cookie