Zupa krem z porów i ziemniaków
Składniki tej zupy są dostępne w sprzedaży przez cały rok, dlatego serwować ją można zarówno zimą, jak i latem.
W przepisie zupa przyprawiona jest czosnkiem granulowanym, gałką muszkatołową, majerankiem, solą i pieprzem. Jej dużą zaletą jest jednak to, że pasuje do niej wiele innych przypraw, np. pikantny pieprz cayenne. Warto więc trochę poeksperymentować i doprawić ją do smaku według własnych upodobań.
Zupa krem z porów i ziemniaków – składniki
2 duże pory
2 małe ziemniaki
pół pietruszki
1 mała cebula
600 ml bulionu warzywnego
100 ml śmietany
2 łyżki oliwy z oliwek
pół łyżeczki granulowanego czosnku
szczypta mielonej gałki muszkatołowej
szczypta suszonego majeranku
czarny pieprz
sól
natka pietruszki (do dekoracji)
Zupa krem z porów i ziemniaków – sposób przyrządzenia
1. Pory (zarówno ich białą jak i zieloną część) pokrój w półtalarki.
2. Ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
3. Cebulę posiekaj lub pokrój w drobną kostkę.
4. Pietruszkę obierz i pokrój w cienkie plasterki lub w kostkę.
5. W garnku rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj pokrojone pory i cebulę. Smaż przez około dwie minuty stale mieszając.
6. Do przesmażonych porów i cebuli dodaj ziemniaki i pietruszkę. Dokładnie wymieszaj i smaż przez kolejne dwie minuty na małym ogniu.
7. Lekko podsmażone warzywa zalej bulionem. Dodaj granulowany czosnek, gałkę muszkatołową, majeranek oraz dużą szczyptę soli i świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Całość gotuj przez około dwadzieścia minut.
8. Po ugotowaniu zupę bardzo dokładnie zmiksuj na gładki krem i zabiel śmietaną. Aby uniknąć zważenia się śmietany wymieszaj ją w szklance z kilkoma łyżkami zupy, a następnie powstałą miksturę wlej do garnka.
9. Zupę dosmacz solą i czarnym pieprzem. Podawaj gorącą udekorowaną natką pietruszki.